Приштина неће нове преговоре

Председник Косова Фатмир Сејдиу одбацио је могућност покретања новог круга преговора у статусу те покрајине, наглашавајући да званичници Београда и Приштине, надаље, могу разговарати о отвореним питањима само као представници "независних држава."

"Никада нећемо преговарати о статусу Косова. Ми нећемо разговарати о будућности Косова и, сигурно, нећемо разговарати о нашој правној и уставној позицији,", рекао је Сејдиу у Приштини, наводећи да су од 17. фебруара, када је једнострано проглашена независност, Косово признале државе са свих страна света.

За 143 дана, колико је прошло од одлуке косовских Албанаца да се отцепе од Србије, Косово су признале 43 од укупно 192 државе света, што је знатно мање него што су се Сједињене Америчке Државе, Британија и Немачка надале.

"Признавање не иде споро, уколико Косово упоредимо са другим случајевима у којима су државе после конфликата проглашавале независност. Можемо рећи да је динамика признавања веома добра. Поменућу примере Хрватске, словеније и Бангладеша...Ми сада имамо ситуацију у којој је две трећине чланица НАТО признало Косово, или осам од 15 чланица Савета безбедности УН, или, пак седам од осам држава Г8," рекла је јуче у Скопљу висока званичница Стејт департмента Роузмари ди Карло.

Реакција председника Косова уследила је након што је генерални секретар УН Бан Ки-мун подржао наставак дијалога између Београда и Приштине о читавом низу отворених питања, што је, током недавне седнице Савета безбедности посвећене Косову, затражио и председник Србије Борис Тадић.

Иницијативу о наставку преговора подржала је и Русија, док су САД нагласиле да је време за дијалог о статусу истекло, али да је пожељно отворити разговоре о серији других питања која оптерећују односе Срба и Албанаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи