Ђурић: Мартовски погром најмонструознији злочин новијег доба

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да по својој неселективности, интензитету мржње и рушилачкој енергији, мартовски погром на Косову и Метохији несумњиво спада у ред најмонструознијих злочина новијег доба.

Марко Ђурић је, поводом 14 година од мартовског погрома, рекао да то није био спонтани излив насиља и да је без сумње организован од стране албанских политичких, криминалних и парабезбедносних структура, са циљем да се преостали Срби етнички очисте са простора Косова и Метохије.

"Та намера је у многим деловима наше јужне покрајине, нажалост, успешно спроведена у дело", истакао је Ђурић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Према његовим речима, лажну тезу о спонтаном таласу насиља, проистеклом из револта због утапања двоје албанске деце у селу Чабра, све време пласирају управо они који су насиље инспирисали и организовали, између осталог и да би избегли кривичну одговорност скривајући се иза наводног "дешавања народа".

Указао је да је несхватљиво да је велики део међународне заједнице, посебно оне државе које се издају за лучоноше демократије, остао равнодушан пред овим масовним злочином спроведеним по моделима виђеним у Руанди или Камбоџи, и решен да ствар препусти забораву, рачунајући на наше кратко памћење и свикнутост српског народа на патњу.

"Данас поручујемо да Србија и српски народ никада неће заборавити мартовски погром на Косову и Метохији, да никада неће одустати од инсистирања на правди и кажњавању криваца, те да никада више неће дозволити да му се нешто слично догоди. Онима који одговорне за злочин штите поручујемо да никада ништа добро није проистекло, нити може проистећи из патње других и прећуткивања злодела", поручио је Ђурић.

Истакао је да нас годишњица мартовског погрома на Косову и Метохији обавезује на саосећање са породицама страдалих и оних који 14 година касније и даље чежњиво упиру поглед ка свом завичају, немоћни да се у њега врате.

"Тај трагични догађај опомиње на емпатију и солидарност, и подсећа да се у злим временима, када идеологије мржње превладају над човечношћу, на удару зла може наћи свако, само зато што припада непожељној националној, етничкој или верској групи", навео је Ђурић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво