Вучић: Даћу све од себе да оживимо Топлицу

Не постоји ниједан крај у Србији као што је Топлица, која је само давала отаџбини, а мало је тражила, рекао је председник Србије Александар Вучић на отварању новог производног погона компаније "Биз линк" и додао да је сада дошло време да се у тај крај улаже. Истиче да нема гору ноћну мору од бројева о паду наталитета.

Александар Вучић је рекао да је топлички крај чувао Србију од Бугара и Албанаца, а када год су држави били потребни радници и војници, "Топличанин је био први".

Председник је најавио да ће из буџета бити издвојен новац за улагање у тај крај, те да је издвојено 25 милиона динара за споменик Гвозденом пуку, 300 милиона динара за улагање у индустријску зону и средства за пресељење болнице.

Вучић је додао да ће се новац уложити и у ауто-пут Ниш–Приштина, који ће помоћи индустријски развој тог краја и запошљавање.

Навео је да је нових 450 радних места од великог значаја за Прокупље и за цели Топлички округ, као и да свако ново радно место значи живот и опстанак.

Председник је навео да су Куршумлија, Блаце, Житорађа и Прокупље изгубили половину својих становника, те да сада цео округ има 86.000 људи, што је, каже, ужасно тешка слика.

Додао је да ће дати све од себе да оживи Топлицу, као и да је захвалан инвеститорима и радницима који су, иако плате нису високе, задовољни, јер само траже посао.

"Бројеви о паду наталитета су ми највећа ноћна мора"

Сваког дана нас је 107 мање, сваког дана губимо 107 људи и зато морамо да учинимо све што можемо на повећању наталитета, рекао је у Прокупљу председник Србије.

За сутра је тим поводом најавио да ће са министарком без портфеља Славицом Ђукић Дејановић представити нови програм Владе за подстицање наталитета.

Како је рекао, он нема гору ноћну мору од бројева о паду наталитета које свакодневно чита.

"Нећемо имати радну снагу за неколико година, мораћемо да увозимо радну снагу кроз неколико година", рекао је Вучић.

Зато, каже, морамо нешто да предузмемо.

"Наш посао је да ви имате боље услове него пре 10, 15, 20 година. То тражите од Србије, јер је дошло време да Србија врати мало од оног што јој је дао Гвоздени пук, што су дали људи Топлице", рекао је Вучић и додао да је замолио инвеститора компаније "Биз линк" да отвори још радних места.

Хоћемо да вратимо све то Топлици добрим путевима, изградићемо нову индустријску зону, истакао је председник те додао: "Рекао сам Тенгу: 800 радника је мало за тебе, то да повећаш."

Јер, како је поручио, свако радно место за нас значи опстанак и живот.

Нова радна места у Прокупљу

Пресецањем врпце, председник Вучић и извршни директор холдинга "Биз линк" Феликс Тенг отворили су у Прокупљу нови погон те фабрике, која производи каблове за мале кућне апарате. Поред постојећих 350 радника, посао ће добити још 450 људи.

Након свечаног отварања, Вучић се састао са руководством компаније, а претходно су му показали постојећи погон, где је председник накратко разговарао са радницима.

Међу њима је 26-годишњи Иван Јовановић, који у фабрици ради две и по године и каже да му посао није напоран.

"Рођен сам и остајем у Прокупљу. Задовољан сам условима рада, плата је редовна", рекао је Јовановић.

Задовољна је и Снежана Стојковић из Житорађе, која је у "Биз линку" посао нашла у новембру 2016. Иако путује сваки дан од Житорађе у Прокупље, каже да јој није напорно, јер постоји организован превоз.

"Биз линк" послује у Прокупљу пет година. Ова компанија основана је 1996. године са седиштем у Америци, а послује у више земаља – САД, Јапану, Индији, Ирској, Кини, Мексику, Словачкој, Србији...

Тенг: Желимо да будемо велика компанија у Србији

Извршни директор холдинга "Биз линк" Феликс Тенг поручио је да та компанија жели ускоро да постане велика компанија у Србији.

"Ово проширење погона је само почетак, а убеђени смо у успех. Данас још нисмо велика компанија у Србији, али смо амбициозни и желимо да овде ускоро постанемо велика комапнија", рекао је Тенг обраћајући се након свечаног отварања.

До пре две године, каже, никада није био у Европи, а до новембра 2016. никада није био у Србији, али је, када је дошао, остао импресиониран људима, њиховим ентузијазмом и вољом да допринесу да се уради више и боље.

"Овај пројекат проширења је за нас и обавеза да још више проширимо пословање у Србији", подвукао је Тенг и захвалио Влади Србије на помоћи и подршци, јер је, како је додао, створила кључне услове и окружење да добре компаније, напредују и расту.

Један од руководилаца у "Биз линку" Кристоф Волф поручио је да је ширење капацитета фабрике логичан след догађаја и онога што је започето у Србији пре више од четири године, када су започели пренос операција из Словачке у Србију.

Додао је да ће нови погон бити независан, имати сопствене функције, а у плану је проширење опсега производа који ће се правити у Прокупљу.

Председник општине Прокупље Александар Симоновић захвалио је власницима компаније што су препознали Србију као погодно тле за инвестирање, као и председнику Вучићу на томе што годинама ради на томе да обезбеди финансијску стабилност и позитивну привредну климу и пошаље поруку да је Србија земља у коју вреди улагати.

Указао је да је изградња ауто-пута Ниш–Драч веома значајна за топлички крај, како би био још привлачнији инвеститорима и даље се развијао.

"То је наша развојна шанса, да изградимо нову индустријску зону, како бисмо имали шта да понудимо инвеститорима и уверен сам да ћемо у томе имати подршку Владе, јер то значи раст и развој не само Прокупља већ и свих осталих општина, више радних места и останак младих", рекао је Симоновић.

Поручио је власницима компаније да су врата Општине за њих увек отворена, јер су на истом путу и имају исти циљ – раст и развој.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво