Брнабић: Можемо да помогнемо Републици Српској у спровођењу пројеката

Захваљујући фискалним реформама, фискалној дисциплини и макроекономској стабилности, које је имплементирала претходна влада са Александром Вучићем на челу, Србија може да помогне Републици Српској у спровођењу пројеката, изјавила је током посете Бањалуци премијерка Ана Брнабић.

Након састанка са премијерком Републике Српске Жељком Цвијановић, којем је присуствовао и председник Милорад Додик, Ана Брнабић је изјавила да јој је драго да и у РС види стабилност, брзо освајање пројеката и њихову имплементацију.

"Надам се да ће то бити будућност за нас, што више заједничких пројеката", поручила је Брнабићева.

Нагласила је да ће се посебно разговарати о новим енергетским пројектима, који ће допринети инвестицијама, као и енергетској сигурности, стабилности и независности две земље.

"То је добро и за наш БДП и за грађевинске компаније. О томе ћемо разговарати у априлу и зато су два министра са мном, како би што пре почели да се договарамо", напоменула је премијерка.

Рекла је да је увек задовољство посетити Републику Српску и додала да се данас и у Београду обележава Дан Републике Српске.

"Мислим да све ово показује специјалне везе између Србије и Републике Српске, јер верујте ми да ми то осећамо, осећамо све већу блискост са Републиком Српском", рекла је Брнабићева.

Најважније је, истакла је, да се са Федерацијом БиХ договори о отварању граничног прелаза, као и да се мост Љубовија–Братунац пусти у рад.

Брнабићева је истакла да Београд поштује суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, уз пуно поштовање одредби Дејтонског споразума.

"Добри односи у региону су услов стабилности и напретка", поручила је Брнабићева. 

Цвијановић: Огроман потенцијал програма развоја Подриња

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да РС види огромну шансу и потенцијал програма развоја Подриња, који је одавно дефинисан са Србијом.

Тај простор се полако попуњава, указује Цвијановићева, наводећи различите интегрисане туристичке целине, развој инфраструктуре као и привредне активности које све више попримају прекогранични карактер.

Састанку у Административном центру Владе Републике Српске присуствовали су министар индустрије и енергетике Петар Ђокић и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.

Премијерка и делегација Србије учествовали су и на конференцији о енергетској суверености, и присуствовали су свечаном отварању еко-топлане "Бањалука", у чијем развоју је значајан допринос дао и Институт Винча из Београда, али и Технолошки, Машински и Електротехнички факултети у Београду.

"То показује да знање и иновативност наших стручњака у овој области нимало не заостаје за развијенијим земљама", закључила је Брнабићева, саопштено је из Владе Србије.

"Побољшање услова живота свих грађана кључ за стабилност"

Делегација Србије је са представницима РС разговарала и о помоћи од 5,5 милиона евра коју је у септембру прошле године српска влада обезбедила за решавање свакодневних потреба локалних заједница у РС, попут изградње и санације локалних путева, мостова, вртића и школа.

Они су се сагласили да је јачање економске сарадње и побољшање услова живота свих грађана кључ за стабилност у региону.

Томе ће, како су рекли, много допринети сарадња у области пољопривреде, туризма, енергетике и инфраструктуре.

Навели су пројекте путног правца Београд-Сарајево, моста Љубовија-Братунац као и даљи рад на енергетским пројектима, посебно на реци Дрини.

Делегација Србије састала се и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем.

У делегацији су били министар рударства и енергетике Александар Антић, министар заштите животне средине Горан Триван, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Србија је један од највећих инвеститора у Републици Српској, а укупна робна размена од јануара до октобра 2017. износила је 537,8 милиона евра што је за 10,7 одсто више него у истом периоду 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво