АП о посети Мичела Београду

Америчка агенција "Асошијејтед прес" известила је о посети помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Веса Мичела Београду и његовој изјави да САД желе да помогну у решавању проблема на западном Балкану, уз оцену да се ради о "проблематичном европском региону у коме Русија настоји да повећа свој утицај".

Агенција је акценат ставила на изјаву Мичела да на западном Балкану види "отварање великих могућности" за све, пре свега за напредак и решавање проблема који су дуго успоравали западни Балкан.

Како се наводи, пре посете Београду, Мичел је боравио у Македонији и на Косову, наводећи да "док је Македонија блокирана због спора око имена са Грчком, Србија одбија да призна независност Косова".

Агенција наводи да су ти и други проблеми спречавали потпуну стабилизацију Балкана, а након година кризе и ратова 90-их.

"Страхови о обнављању нестабилности подстакнути су због растућих руских интереса у региону, нарочито у Србији", пише АП.

Агенција наводи и да је Мичел позвао балканске народе да искористе могућност да реше преостале проблеме уз помоћ Запада, где спада и обновљено опредељење ЕУ да прихвати нове чланице из региона у будућности.

АП наводи да је председник Србије Александар Вучић позвао на компромис у постизању споразума са Косовом, што је кључни услов за евентуално чланство Србије у ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи