"Интензивирати економску сарадњу са Јужном Корејом"

Председница Владе Србије Ана Брнабић и председница Скупштине Маја Гојковић састале су се, током два одвојена састанка, са потпредседником парламента Републике Кореје Ђу Сон Парком. Истакнути су добри и пријатељски односи две земље, који имају потенцијала да буду унапређени.

Ана Брнабић и Парк Ђу Сун разговарали су о развоју укупних билатералних односа две земље.

Премијерка је нагласила да су односи блиски упркос географској удаљености, да се заснивају на доброј политичкој, економској, али и научној сарадњи.

Захвалила је на донацијама Републике Кореје, као и на значајној финансијској помоћи у решавању проблема мигрантске кризе, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Брнабићева је указала да Србија снажно подржава дијалог Сеула и Пјонгјанга у решавању отворених питања, који је, како сматра, једини начин очувања стабилности на Корејском полуострву.

Србија је веома заинтересована за нове инвестиције, а као добар пример унапређења привредне сарадње је и данашње полагање камена темељца за зграду погона јужнокорејске компаније "Есекс Јуроп" за производњу емајлираних бакарних жица у Зрењанину.

Саговорници су се сагласили да Српско-корејски информатички приступни центар од самог отварања у Београду ради веома активно и да ће у сардњи са њим бити израђен Адресни регистар Републике Србије.

Потпредседник парламента Републике Кореје захвалио је председници Владе на гостопримству и позвао је да посети његову земљу уочи обележавања значајног јубилеја наредне године - три деценије од успостављања дипломатских односа Србије и Републике Кореје.

Парк је истакао да гледа на Србију као на земљу великих потенцијала за инвестиције, коју одликују квалификована радна снага и добри услови за нова улагања, како у привреду тако и у ИТ сектор, који у његовој земљи достиже највише стандарде.

Он, такође, очекује интензивнију сарадњу у области културе, поготово после успешне манифестације "Дани корејске културе", која је одржана прошле године у Београду.

Парк са Гојковићевом о унапређењу односа 

Председница Скупштине и потпредседник парламента Републике Кореје  истакли су да добри и пријатељски односи две земље могу додатно да се унапреде јачањем политичког дијалога и интензивнијом економском сарадњом, с обзиром да за то постоји значајан простор.

Маја Гојковић је нагласила да је данашња посета посебно важна у погледу интензивирања парламентарних веза и указала да наредне године две земље обележавају 30 година од успостављања дипломатских односа, што је прилика да се додатно јача парламентарна сарадња и сусретима на највишем парламентарном нивоу.

Гојковићева је, саопштено је из парламента, истакла да је важно подстаћи сарадњу и радних тела, група пријатељстава, као и на мултилатералном плану, посебно у оквиру Интерпарламентарне уније и да је Скупштина Србије спремна да допринесе унапређењу економске сарадње путем ратификације споразума.

Гојковићева и Парк су указали да у области економије постоје велики потенцијали за развој сарадње, а председница Парламента је навела да је Србија отворена за нова улагања јужнокорејских компанија.

Парк је рекао да је упознат са предностима улагања у Србији, као и да ће то представити корејским компанијама и поздравио данашње постављање камена темељца за нову јужнокорејску инвестицију у Зрењенину.

Потпредседник Парламента Републике Кореје позвао је председницу Народне скупштине Србије у посету Републици Кореји у циљу додатног јачања сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се