Скупштина о Предлогу закона о странцима

Скупштина Србије завршила је расправу о амандманима на више предложених закона, међу којима је и Предлог закона о странцима, а о њима ће се посланици изјашњавати идућег четвртка. Полемика министра Небојше Стефановића и посланика СДС-а Марка Ђуришића о убиству Оливера Ивановића. Почетак расправе су су обележили јављање по Пословнику о раду, полемика о боји кошуље и негодовање опозиције због начина на који председавајући води седницу.

17.40 - Завршена расправа о амандманима, гласање идућег четвртка 

16.55 -  Посланик Ђуришић добио опомену јер је увредио министра Стефановића. 

15.55 – Полемика Небојше Стефановића и Марка Ђуришића о убиству Оливера Ивановића.

15.00 – Посланици СНС-а потрошили своје време за распораву о појединостима. 

11.30 – Полемика на почетку седнице парламента и негодовање опозиције због начина на који председавајући Владимир Маринковић води седницу.

Народни посланици расправљали су у о појединостима на Предлог закона о странцима.

Посланик СНС-а Верољуб Арсић је рекао да му је жао што су "странке распалог ДОС-а" и оних које се представљају као национално опредељене одустале од политичке борбе, алудирајући на мали број присутних посланика.

Говорећи о амандману који је предложио, Арсић је навео да је желео да покаже да су врата за све инвеститоре у Србији отворена, али је приметио да има оних који не схватају у каквој се ситуацији налазила српска привреда и да је потребно још пуно рада да се достигну стандарди које грађани очекују.

"Овде провејава дух да Влада подстиче само стране инвеститоре што није тачно, али проблем је што су многи домаћи стекли капитал у пљачкашкој приватизацији. Такви људи који су куповали фабрике да би распродавали имовину и правили зграде неће да улажу у спску привреду", приметио је Арсић.

Упитао је "националне" странке које се противе доласку страних инвеститора, да ли се то односи и на руске и кинеске инвестиције, а представнике проевропских странака питао је да ли су против инвеститора из ЕУ, уз поруку да се одлуче шта желе.

Како је рекао, сви су у парламенту мање више учествовали у власти, а грађани, додао је Арсић, мере не само шта се каже већ какви су резултати, те закључује да је управо на основу резултата СНС победила у Београду. "Господи из ДОС-а" је зато поручио да се баве политиком, а не интересима тајкуна.

На Предлог закона о странцима, посланици СНС-а са коалиционим партнерима су поднели више од 350 амандмана.

Посланик СДС-а Марко Ђуришић рекао је да је време да после три дана такмичење "жири саопшти одлуку ко је од посланика заслужио награду за највећег полтрона".

"Од вас ово нисам очекивао, колега Ђуришићу. Ваљда се из немоћи тако нешто дешава", рекао му је председавајући Владимир Маринковић.

Посланица Доста је било Бранка Стаменковић казала је да је "пажљиво саслушала говоре у мери у којој то није угрожавало њено психичко здравље".

"Сви сте лепо рецитовали, са довољно емоција и заноса. Сви сте довољан број пута поменули Александра Вучића. Сви сте заслужли петице. Браво, браво, браво", рекла је она.

Полемика Стефановића и Ђуришића о убиству Оливера Ивановића

Посланику СДС-a Марку Ђуришићу председавајући Верољуб Арсић изрекао je опомену, јер је министру полиције Небојши Стефановићу, који присуствује расправи о амандманима, рекао да се пренемаже.

Стефановић и Ђуришић су у оквиру расправе о амандманима полемисалi на више тема, па су се тако дотакли и бившег Заштитника грађана, а сада лидера ПСГ Саше Јанковића.

"Да ли Јанковић има ауто, како га је зарадио и да ли га је пријавио, ви као министар полиције сигурно имате могућност да сазнате. Немојте овде да долазите као посланик опозиције, као Небојша из Београда, да се пренемажете", рекао је Ђуришић. Арсић му је због тога изрекао опомену и поручио да је јако толерантан докле год се воде политичке дискусије без вређања. 

Нешто раније, министар полиције позвао је тужиоца који води истрагу у вези са убиством Оливера Ивановића да испита све који имају било каква сазнања о евентуалним претњама убијеном српском политичару са КиМ, а које су сада у домену спекулација, и поручио да је МУП спреман да ухапси било кога ако се докаже да је учествовао у убиству.

Стефановић је то рекао у парламенту одговарајући посланику СДС-а Марку Ђуришићу, који је питао министра да ли је тужиоцу рекао кога је Ивановић пре свог убиства означио као претњу за своју безбедност када је био у БИА.

Министар је рекао да се Ивановић није обраћао МУП-у и да нема непосредна сазнања, али је уз опаску да не воде истрагу политичари, позвао тужилаштво да испита све који имају било каква сазнања о томе.

"Ко год да је учествовао у убиству Ивановића треба да иде на хиљаду година робије...Нама није проблем да ухапсимо било кога ако се обезбеди доказ да је учествовао у извршењу кривичног дела. Спремни смо да ухапсимо убице Ивановића, јер нам је стало до правде", поручио је Стефановић.

Ђуришић је рекао да обећава да ће када се промени власт разоткрити и ко је убио Ивановића, као што се у Сабљи сазнало ко је и како убио Стамболића.

"Убиство Ивановића се десило у вашем мандату, пре неколико недеља и ви немате одговор на то. Ви и ваши медији ћутите о томе и гледате да сакријете ту своју срамоту. Нећемо вам дати да то сакријете. Обећавамо, као што се у време Сабље сазнало ко је и како убио Стамболића, оног дана када одете са власти све ће бити разоткривено", рекао је Ђуришић.

Стефановић је на то одговорио: "много раније ћемо ми сазнати ко је све учествовао у разним убиствима у Србији као што смо срећом сазнали ко је убио Ранка Панића, али вас није интересовало годинама ко је убио Ранка Панића".

"Ни Бориса Тадића, ни све остале...баш га је било брига. Ми за Оливера Ивановића питамо свакога дана. Наши истражни органи се сусрећу са свима који могу да доведу до откривања", рекао је Стефановић.

Наводећи случај убиства Ранка Панића, Стефановић је рекао да је у том случају "С државним потписом убијан човек који се усудио да мисли другачије у Србији", те поручио: "Док смо ми на власти, неће се убијати људи у Србији због другачијег политичког мишљења и док имамо могућност да утичемо на то у Србији ће владати нормална атмосфера".

Како је приметио, очигледно је да Ђуришић има нека сазнања о убиству Оливера Ивановића, те се, додао је, нада да их је поделио са тужилаштвом, јер је у противном учесник у кривичном делу.

"Ако није онда је ово политичка тирада, флоксула која не значи ништа која је испразна као и текст амандмана 'брише се'", навео је Стефановић.

Дамјановић критиковао председавајућег Владимира Маринковића

На почетку седнице, посланик СРС-а Миљан Дамјановић критиковао је председавајућег Владимира Маринковића зато што, како је рекао, наставља праксу од јуче, јер није опоменуо Арсића који је лицитирао које су странке присутне.

А једина национална странка је у парламенту и ради, рекао је Дамјановић и додао да је Арсић такође говорио о "тајкунима из ДОС-а", чија је "перјаница Зоран Ђинђић", а коме се, каже, данас подиже споменик.

"Некада су говорили ко је био Ђинђић, а данас га називају реформатором. Морате да се одредите. Ви сте настављачи политике Зорана Ђинђића – мафијаша, криминалца, тајкуна. Сличан се сличном радује", рекао је Дамјановић.

Арсић се обратио председавајућем Маринковићу рекавши да није опоменуо Дамјановића, јер се није придржавао Пословника о раду и додао да "се види ко чију идеологију поштује"

"Када неко дође у скупштину са жутом кошуљом (Миљан Дамјановић), која је симбол ДС, нешто му баш и не верујем", рекао је Арсић.

На то је реаговала Вјерица Радета из СРС-а, која је рекла председавајућем да је требало да скрене пажњу Арсићу да не коментарише како је неко обучен.

"Не сме да се проговори овде нешто што вама не одговара, сад не може ни да се обучемо како хоћемо. Ви се заиста ненормално понашате", поручила је Радета.

Радета је Маринковићу, који је члан СДП-а Расима Љајића, поручила да се не плаши и да та странка неће бити избачена из коалиције ако је то разлог због којег има двоструке аршине.

Искључујући јој микрофон, Маринковић је рекао Радети да није у реду да каже посланицима да "нису нормални" и да то није у духу парламентаризма, на шта му је посланица СРС-а одговорила да "ништа што он ради није у духу парламентаризма".

Маринковић је предложио да се више не коментаришу кошуље него да се настави са конструктивнијом расправом.

Дејан Николић из ДС-а је позвао председавајућег да не дозволи да се вређа убијени премијер који је, каже, дао живот за земљу.

"Не мислим да се ви ненормално понашате, али мислим да се нисте понашали у складу са Пословником... Да вас не подсећам ко је био Ђинђић, а ко СРС. Влада коју ви подржавате је положила венац на спомен-плочу", рекао је Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи