Шта је Америка Косову?

Сједињене Америчке Државце су деценијама заинтересоване за косовско питање. Америчка подршка Косову има свој споменик у Приштини. И буквално.

Бил Клинтон, бивши амерички председник рекао је да никада није очекивао да ће неко да му подигне толико велики споменик.

Ипак, пажњу Вашингтона Приштина има знатно пре проглашења независности. Осамдесетих су почели да се баве правима Албанаца, много више него правима Срба. Ипак, без подршке за било какве акције.

"Роберт Гелбард 1998. године изговара да је ОВК терористичка организација, већ марта, након операције 'Јашари', САД узимају ОВК као релевантну ослободилачку организацију, не терористичку, тада се дешава промена", каже Милан Крстић са Факултета политичких наука.

Промена у односима Србије и Америке, савезника у два рата, кулминирала је бомбардовањем чији је Америка била заговорник. Од тада, та земља практично постаје спонзор и промотер косовске независности.

"Међу узроцима су и амерички конгрес у коме је деловао јак албански лоби, неразумевање одређених чиновника у америчкој администрацији, међу којима је била госпођа Олбрајт за позицију Србије, а коначно, у одређеној мери, неспособност кадрова у Србији", каже Крстић.

Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић указује и да је политика Слободана Милошевића умногоме допринела да добијемо овакав финални расплет.

Десет година после једнострано проглашене независности, Америка се и даље пита на Косову. Тако, наводно, Рамуш Харадинај почетком године није добио америчку визу због довођења у питање Суда за ратне злочине, демаркације са Црном Гором. Нема Приштина зелено светло Америке ни да оружане снаге претвори у војску, ако се не сагласе и мањине. У Бриселском дијалогу према многима су четврта столица.

"САД могу кључно утицати на имплементацију договореног на актере у процесу. Ако говоримо о ЗСО, без активне подршке САД не можемо очекивати да ће доћи до пуне имплементације", каже Јоксимовићева.

Љиљана Смајловић, колумнисткиња "Недељника" сматра да Вест Мичел долази у Београд да тражи, између осталог, столицу, односно пристајање Србије да се Косово учлани у све међународне организације.

Ипак, док су промовисали независност Косова, Американци су радили на односима са Београдом. На пример Србији су донирали готово милијарду долара, уложили више од чтири, а српска војска најчешће сарађује са америчком.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво