Јункер: Нема фиксних датума и крајњих рокова за Западни Балкан

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер каже да за земље Западног Балкана нема фиксних датума нити крајњих рокова када је у питању приступање ЕУ. Неће бити убрзаног пута, а суштина ће бити претпостављена брзини, поручио је Јункер.

У свом обраћању у Европском парламенту у Стразбуру, Жан Клод Јункер је рекао да се недавно вратио са своје "балканске турнеје", која ће, према његовим речима, бити "за памћење" из више разлога.

"Оно што ме је највише дотакло јесте страст и убеђење у ЕУ. То ми је дало нови осећај вере и наде да, ако је тако драматичан регион као што је Западни Балкан одлучио да се реформише од почетка до краја како би се приближио нашој унији, онда то мора да значи да смо ми унија која је вредна да се буде њен део", изјавио је Јункер на пленарној седници Европског парламента.

Како је рекао, јасно је да он Западни Балкан види у Европској унији много више него што је то случај унутар саме Уније и пожело је да "исту веру у Унију" покаже и 27 држава чланица.

Председник Европске комисије каже да је још много посла остало да се уради у региону, посебно нагласивши неопходност решавања билатералних конфликата, постизање већег јединства, али и спровођење реформи у области владавине права, основних права и вредности.

"Рекао сам свим лидерима да неће бити убрзаног пута, да ће суштина бити претпостављена брзини, а да ће сваки случај бити вреднован по сопственим достигнућима, без фиксних датума и крајњих рокова", нагласио је Јункер.

Председник Европске комисије каже да се са пута по Западном Балкану вратио са "више вере него икада пре" да је у питању заједничка будућност, помирење заједничке историје и географије, те да је време да се фокус стави на грађење јаче, демократскије и уједињене ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво