Сваки динар уложен у развој деце се враћа десетоструко

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Светска банка покренули су спровођење пројекта Инклузивно предшколско образовање и васпитање, којим ће се унапредити обухват, квалитет и праведност предшколског образовања у Србији.

Министар просвете Младен Шарчевић је, поводом покретања пројекта који ће се финансирати из зајма Међународне банке за обнову и развој, рекао да је ово највећи и најкомплекснији пројекат подршке деци предшколског узраста и њиховим породицама, који је посвећен унапређивању доступности, квалитета и праведности предшколског васпитања и образовања, посебно за децу из осетљивих друштвених група.

Министар је рекао да предшколско васпитање и образовање у Србији има дугу традицију, квалитетну праксу и велики стручни потенцијал, али да је обухват деце у предшколском образовању у Србији и даље значајно испод просека земаља ЕУ.

"Он је у Србији 52,30 посто деце узраста од шест месеци до поласка у школу", изјавио је Шарчевић, при чему је обухват посебно низак када су у питању деца из осетљивих група.

Зарад ширег укључивања деце у квалитетно предшколско васпитање и образовање, Министарство делује у два правца: на повећању обухвата деце и на унапређивању квалитета предшколског васпитања, навео је министар просвете.

Министар финансија Душан Вујовић је указао да сваки динар уложен у развој деце, посебно у циљној групи од 3 до 5 и по година, десет пута више враћа назад него било које друго улагање, и то не у смислу новца, него у смислу квалитета људског фактора.

"Ми морамо да мењамо и систем образовања, и систем односа и систем вредности. Треба да се почне јако рано, због чега је ово прави пројекат у том смислу", поручио је Вујовић.

Изразио је очекивање да ће пројекат привући средства и домаћих и страних донатора, и да ће допринети развоју квалитетних и мотивисаних васпитача.

Улагање у будућност 

Стивен Ндегва, шеф канцеларије Светске банке у Србији, каже да улагањем у своју децу ради пружања подршке њиховом успеху, Србија улаже у своју будућност.

"Ова инвестиција ће дугорочно унапредити конкурентност српске привреде и помоћи ће у стварању раста и отварању нових радних места", поручио је он.

Пројекат инклузивног предссколског образовања и васпитања, у вредности од 47 милиона евра, подржаће повећање капацитета предшколских установа кроз изградњу, пренамену или адаптацију јавних зграда, и на тај начин ће отворити 17.000 додатних места у предшколским установама.

Пројекат ће нарочито обухватати мере које ће повећати обухват деце из најосетљивијих група кроз циљану шему грантова за најмање 30 општина учесница.

Тек свако друго дете у Србији обухваћено је предшколским образовањем, а чак и за децу узраста 4 године и старију, стопа уписа у Србији је ниска у поређењу са уписним циљевима Европа 2020 од 95 процената.

Уписне стопе се у већини држава чланица ЕУ крећу између 85 и 100 процената.

У Србији је више од 80 процената деце из добростојећих породица уписано у програме предшколског васпитања и образовања, у поређењу са мање од 10 процената деце из најсиромашнијих породица.

Обухват ромске деце у просеку износи само шест процената, а овај пројекат има за циљ да учини приступ раном образовању у Србији равноправнијим.

Поред тога, пројекат ће у општинама учесницама подржати процес учења и пружања информација за родитеље и старатеље о начину промовисања ране стимулације беба и мале деце.

Пројекат је израђен под руководством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са партнерима као што су УНИЦЕФ, Фонд за отворено друштво, Европска комисија и други партнери који су активни у овом сектору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво