Наставак расправе о амандманима, опомена Марку Ђуришићу

Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а расправу о амандманима на предложени закон о странцима наставиће сутра. Посланици опозиције су критиковали што су посланици СНС поднели преко 350 амандмана на тај закон, наводећи да се тиме онемогућава посланицима који нису већина да говоре у парламенту. Председавајући Мирољуб Арсић изрекао је опомену посланику СДС-а Марку Ђуришићу.

У наставку расправе о појединостима на Предлог закона о странцима посланици опозициј су тврдили да се тим амандманима не мења закон, те да ће они бити повучени.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбацио је наводе да је реч о амандманима који, како тврди опозиција, немају смисла, наводећи да их је влада одбацила јер право страних инвеститора већ регулише сет различитих закона.

Посланик СНС Владимир Ђукановић рекао је да тиме што су посланици већине поднели велики број амандмана не значи да желе да "избаце опозицију из Скупштине" већ да, напротив, посланичка већина жели да подстакне расправу и да је сваки њен амандман "смислен", за разлику од амандмана опозиције.

Истичући да СНС жели да опозиција учествује у расправи, Ђукановић је рекао да се с друге стране нико неће "потрести" због тога што ће они да напусте седницу, јер како је додао, то више никог и не занима.

Посланици СНС који су образлагали амандман који се тицао побољшања права страних инвеститора указали су да је у претходне три године, захваљујући страним инвеститорима Србија добила 170.000 радних места.

Они су више пута истакли да се Србија од 2012. године много брже економски развија и напредује, као и да је председник Александар Вучић поставио добре темеље за привредни раст.

Напредњаци су поручили да се данас озбиљним и одговорним приступом гради успешно друштво и модерна држава, те подсетили да је Србија прошле године имала 2,7 милијарди евра страних инвестиција.

Посланици су се, иначе, јављали и по повреди Пословника о раду, а у једном тренутку председавајући Владимир Маринковић, коме је посланик СРС Немања Шаровић приговорио да има "двоструке аршине", једне за власт, а друге за опозицију, одредио је двоминутну паузу јер, како је рекао, није било услова да се ради.

Опомена Марку Ђуришићу  

Посланику СДС Марку Ђуришићу изречена је опомена због нарушавања достојанства Народне скупштине.

Ђуришић се јавио за реч након што су посланици завршили са постављањем питања и прешли на расправу о амандманима на Предлог закона о странцима и рекао да се нада да ће "жири у саставу Небојша из Београда са сарадницима имати разумевања за посланике који су јуче покушавали да оставе добар утисак".

"Надам се да ће разумети њихову трему и залагање јер такмичење у полтронству је нешто ново за њих. Разумем да Небојша из Београда има велико искуство у томе", рекао је Ђуришић критикујући то што су посланици већине поднели преко 350 амандмана на Предлог закона о странцима.

Пошто му је председавајући Верољуб Арсић искључио микрофон и позвао га да се са поштовањем обраћа колегама и министрима, Ђуришић је добацио да он говори о "Небојши из Београда који се јавио на телефон".

Арсић му је поручио да није у теми и да говори о неким људима о којима нико ништа не зна, пошто, како сам каже, не мисли на министра.

"Ето, то је прилика да министар открије ко је Небојша из Београда и ко су фантоми из Савамале", рекао је Ђуришић.

Арсић је позвао Ђуришића да говори о амандману, а пошто је посланик СДС наставио да прича о "жирију", председавајући му је изрекао опомену.

"Опозицију нико не спречава да говори"

Према речима Арсића, опозицију нико не спречава да говори у Скупштини Србије већ опозиција хоће да владајућу већину спречи да учествује у дебати.

"Не баве се својим програмом и радом, баве се нама и хоће да нас ућуткају", рекао је Арсић који је и посланик СНС.

Он је истакао да посланици СНС имају право да подносе амандмане иако опозиција због тога негодује.

"'Посланици ДОС-а' никако да науче да изборе губе баш због начина на који се понашају у парламенту. Никако да науче да су на првом месту изгубили изборе 2012. године, па затим 2014, па 2016, затим председничке 2017. године и сада 2018. београдске изборе", оценио је Арсић.

Сматра да опозицију "политичка хајка на председника Србије Александра Вучића" избацује из политичког живота и предложио да се можда смањи цензус да би опозиција могла да уђе у Скупштину Србије.

Посланик СНС и члан одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић изјавио је  да је лидер Двери Бошко Обрадовић изнео грубе неистине по питању регистарских ознака.

Марковић је казао да Правилник о регистрацији моторних возила и прикључних возила прописује да ће регистарске таблице издате до дана ступања на снагу тог правилника, а чија регистарска ознака садржи слова латиничиг писма ч, ћ, ш, ж, ђ, њ важити до истека рока за замену таблица.

"Нема нових трошкова за грађане, нема нових намета, опет је у питању манипуулација, лаж Бошка Обрадовића. Грађани ће заменити таблице онда када им је иначе рок за замену и ту су ствари потпсуно јасне", рекао је Марковић.

Обрадовић је, каже Марковић, покушао да узнемири јавност, додајући да то разликује политику лажне патриотске организације Двери и СНС.

Раније данас, Обрадовић је у пленуму рекао да није у реду да грађани плаћају грешке министарства које "сада укида нека латинична слова која никада нису требало да се нађу на нашим саобраћајним таблицама јер је ћирлица главно државно писмо".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво