Напредак у реформи јавне управе за брже евроинтеграције

Реформа јавне управе један је од три каријатидна стуба, односно, један од три најважнија критеријума напретка Србије на пољу европских интергација и важно је што је констатован стални напредак у многим сферама реформе јавне управе, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Ружић је, отварајући скуп "Изазови реформе јавне управе у Србији Кључни налази извештаја о праћењу СИГМА 2017", рекао да су многе активности из Акционог плана 2015-2017. године биле покретачи промена у јавној управи, попут отворених података, е-управе.

Подвукао је да је значајно да је управо на основу напретка који је Србија направила омогућено да из секторске буџетске подршке ЕУ, Србија добије 80 милиона евра, што је, каже, велики мотивациони фактор да наставимо "крупним корацима напред".

Ружић је појаснио да је од тих 80 - 70 милиона директна подршка буџету Србије, а десет се односи на четири пројекта, од којих два координира министарство на чијем је челу.

Из републичког буџета је у претходном периоду издвојено 17 милиона евра, док је од билатералних донатора, ван секторксе буџетске подршке опредељно 30 милиона евра.

"То су не тако мала средства која су усмерена на остварење овог важног циља који нас приближава ЕУ", подвукао је Ружић.

Додао је да очекује нови Акциони план 2018-2020,у којем ће све наћи путокази и смернице из извештаја шта треба поправити и унапредити.

Реформа јавне управе, каже, у великој мери опредељује оно што смо урадили претходних година, а имали смо процес рационализације јавне управе и пролазили кроз револуционарни процес реформи и промена, како би грађани били задовољни услугама државе.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је реформа јавне управе, са владавином права и економским управљањем, једна од три круцијалне области за успешно приступање ЕУ.

Како је рекао, и недавно представљена Стартегија за Западни Блакан јасно је истакла значај реформе јавне управе, која се не спроводи само ради приступања Унији, већ је пре свега у интересу грађана Србије - да имају модерну, транспарентну и одговорну урпаву.

Фабрици је навео да Унија помаже Србији у процесу реформи и поновио да је опредељено 80 милиона евра за секторску подршку за период од три године.

Ове године измене Закона о државним службеницима

Ружић је рекао да ће током ове године бити завршен рад на изменама и допуна Закона о државним службеницима и да ће највећи фокус бити управо на тзв. "в. д. стањима".

Ружић је то рекао одговарајући на питање новинара до кад ће влада да "крши законе и буде у 'в. д. стању' " кад је реч о јавној управи.

"Током ове године ћемо радити и финализирати рад на изменама и допунама Закона о државним службеницима и највећи фокус ћемо посветити управо тзв. "в. д. стањима", рекао је Ружић новинарима уочи отварања скупа "Изазови реформе јавне управе у Србији Кључни налази извештаја о праћењу СИГМА 2017."

Додајући да не жели да правда такву ситуацију, Ружић је указао да је у претходном периоду фокус активности био на одговорном приступу конкурсима и налажењу адекватних кадрова за важна места.

"Наравно да проналажење квалитетних кадрова, уз финансијску жртву, која је неминовност, није лако и важно је да систем који желимо да уредимо, функционише онако како треба, а не онако како мора, и због свих мањкавости који смо наследили и које су рецидив прошлих времена", рекао је Ружић.

То, подвукао је, захтева и мало стрпљења.

"Слажем се са вашим питањем и смерницма и констатацијом из Извештаја (СИГМЕ), али вам говорим шта је реалност и шта је оно што можемо да урадимо и радимо већ у овом периоду", рекао је Ружић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи