Мичел у Приштини: Нисам дошао да донесем план, већ да подстакнем дијалог

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Вес Мичел изјавио је да подржава дијалог Приштине и Београда, и косовској страни поручио да у том процесу буде ангажованија, наводећи да ће исто то пренети и у Београду. За наводни амерички план о четири тачке за Косово, рекао да су у питању медијске спекулације.

Амерички дипломата посету Приштини почео је сусретом с Хашимом Тачијем. На заједничкој конференцији за медије, рекао је да је позвао овдашње званичнике да буду "ангажовани" у дијалогу са Београдом. Пренео је да нема посебан амерички план за регулисање односа Београда и Приштине.

Поручио је да је дошао да подстакне дијалог Приштине и Београда. "Видео сам те спекулације на мом путу овде и мислим да је то веома креативно новинарство. Нисам овде да откријем било какав специфичан план. Оно због чега сам дошао, јесте да се Београд и Приштина ангажују на својој будућности, да разговарамо о дијалогу, о њиховом путу ка Западу. Дошао сам да о томе разговарам и овде и у Београду", навео је Мичел.

Амерички дипломата је посету региону започео у Приштини.

Позвао је званичнике у Приштини да буду "врло ангажовани" у дијалогу са Београдом и да што пре реше споразум о разграничењу са Црном Гором.

"Већим ангажовањем у решавању тих питања, само Косово може да утиче на своју будућност", додао је амерички званичник.

Говорећи о трансформацији косовских безбедносних снага у војску, рекао је да САД подржавају тај процес и да ће га помоћи на свим нивоима, те да ће тај став пренети и у Београду.

"Наравно да је потребна подршка свих заједница за уставне промене. Нико нема право на вето што се тиче косовске безбедности", рекао је Мичел.

Рекао је да "Русија има деструктивну улогу на Балкану и да подрива демократске институције", не износећи међутим чињенице за своје тврдње.

Косовски председник Хашим Тачи је на истој конференцији за медије рекао да је Мичела обавестио о залагању да се што пре реши питање демаркације са Црном Гором, додајући како ће ово питање бити затворено наредних дана.

Тачи је одбацио идеје о подели Косова и рекао да очекује америчку помоћ у потписивању правно обавезујућег споразума са Београдом.

Помоћник Вес Мичел се у Приштини састао и са Рамушом Харадинајем, сутра ће имати сусрет са представницима цивилног друштва, а онда одлази у Скопље одакле ће у Београд.

Како је саопштено, Харадинај се Мичелу захвалио на несебичној подршци САД и истакао потребу даље подршке у интеграционим процесима, економским односима и владавини права, док је амерички званичник потврдио подршку Вашингтона Приштини у свим областима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво