Полемика о амандманима на Предлог закона о странцима

Посланици у Скуштини Србије разматрали су амандмане на Предлог закона о странцима, сутра наставак распараве. Опозиција негодовала што су посланици СНС-а и коалициони партнери поднели 350 амандмана на тај предлог закона. Министар Небојша Стефановић изјавио је да негодовање опозиције у парламенту схвата као позив на нове парламентарне изборе.

20.10 – Парламент завршио са радом за данас. Расправу о амандманима на Предлог закона о странцима наставља се сутра у десет часова.

14.20 – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да критике о броју поднетих амандмана владајуће коалиције тумачи као позив да се провери мишљење грађана о томе како је радила СНС.

11.45 – У току расправа о амандманима на Предлог закона о странцима. Опозиција негодује што су посланици СНС-а и коалициони партнери поднели 350 амандмана на тај предлог.

Пред посланицима је расправа о амандманима на Предлог закона о странцима. Разматрање појединости на тај законски акт наставља се сутра у десет часова.

Током данашње распараве, посланик СДС-а Марко Ђуришић рекао је да та странка неће учествовати у расправи о амандманима на Предлог закона о странцима на који је Српска напредна странка са коалиционим партнерима поднела 350 амандмана.

Толики број амандмана Марко Ђуришић је назвао "фарсом власти" са жељом да, како каже, амандмани опозиције не дођу на дневни ред.

"Време које нам преостаје искористићемо да говоримо о амандманима на друге законе које смо поднели. Жао нам је што се скупштина претвара у ово. То је одлука владајуће већине и било би сасвим пригодно да награду за најбесмисленију и најполтронскију дискусију додели Небојши из Београда", рекао је Ђуришић.

Посланик СНС-а Милимир Вујадиновић Ђуришићеву изјаву је схватио као "намеру мањине која представља два одсто грађана да ућутка већину која има подршку половине грађана", те замолио председавајућег Верољуба Арсића да то убудуће не дозволи, али да не дозволи ни увреде на рачун министра Стефановића и посланика, каквих је данас било.

"Можда бисте били у праву у неким другим околностима, али Ђуришић и његови политички истомишљеници Србију хоће да прикажу као фашистичку земљу у којој је забрањено да посланици говоре у скупштини и зато сам га пустио. Хоће да прикажу како СНС и Вучић врше диктатуру и да они не могу да говоре, а ситуација је обрнута", одговорио је Арсић.

Како је објаснио, поједини посланици опозиције би хтели да они који подржавају Владу Србије немају право да говоре, а да они говоре колико хоће.

"Можете да замислите како би било да су они на власти, онда бисмо видели шта је диктатура. Молим вас да уважите моје образложење", рекао је Арсић.

Ђуришић је узвратио и позвао Арсића да из скупштинских клупа одговара посланицима, а не као председавајући.

"Јавите се за реч, па да онда објасните да ли ја желим Србију да представим као фашистичку земљу или ово што ви радите уводи Србију у фашизам", рекао је Ђуришић.

У полемику се укључио и Немања Шаровић из СРС-а који је Арсићу рекао да "од јутрос очигледно има проблем са вођењем седнице".

"Били сте дужни да реагујете на свако помињање речи фашизам", рекао је Шаровић и навео да је недопустиво то што га је Арсић, како тврди, када се јавио за реч питао: "Шта хоћете?"

"Нисам вас питао шта хоћете, него сам питао по ком основу – то је велика разлика, а осим тога нисте присуствовали излагању Ђуришића и не знате о чему се ради", рекао је Арсић.

Међу 350 амандмана СНС-а на Предлог закона о странцима је и онај који каже да законом треба да се омогући будућим инвеститорима брже добијање пословних докумената.

Гордана Чомић из ДС каже да би она гласала за тај амандман, али је додала да се "нада да ће имати прилику да гласа и да он неће бити повучен пре дана за гласање".

Стаменковић: СНС би амандманима да ућутка опозицију

Народна посланица покрета Доста је било (ДЈБ) Бранка Стаменковић најавила је да њена странка неће учествовати у расправи о 300 амандмана на Закон о странцима које је припремила СНС, те је такав питез назввала "фарсом".

Уз оцену да СНС тиме жели само да опструише рад парламента и ућутка опозицију, Стаменковићева је поручила да ће ДЈБ сачувати време за расправу у амандманима које су поднели њихови посланици на друге законе попут Закона о ДНК регистру.

Како је иронично приметила Стаменковићева, амандманима које је на Закон о странцима поднела СНС, практично ће бити омогућено да се држава избори с криминалом, да оснажи систем одбране, побољша функционисање правосуђа, заштити рањиве групе, унапреди родну равноправност.

"Ови амандмани не доприносе побољшању предложених решења у Закону о странцима. Ми данас присуствујемо 'браво' амандманима који хвале извршну власт, а посао посланика је да критикује и контролише извршну власт", закључила је Стаменковићева.

Стефановић: У Србији 3.600 миграната, нема повећања

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да у Србији тренутно има 3.600 миграната и додао да се тај број не повећава већ месецима.

Стефановић је у парламенту навео да мигранти не желе да остану у Србији и да им је циљ да оду у иностраснтво.

Према његовим речима, предложена законска решења, између осталих и Предлог закона о странцима, усаглашени су са директивама Европске уније.

"То је назив правног акта. Нема наредбодавни тон већ ЕУ даје инструкције о одређеним законима. Ми то радимо како бисмо побољшали стандарде у одређеним областима", рекао је Стефановић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да треба пазити да се Србији "мигрантска криза не обије о главу", наводећи да је 620.000 њих тражило азил у Србији.

Како каже, данас у свету све више побеђују опције које упозоравају на опасност од мигрантске кризе.

"Не знам шта значи директива изузев наредбе централног комитета из Брисела. Смарамо да треба да се бавимо нашим грађанима, а да мигранти нису тема", рекао је Обрадовић.

Министар му је одговорио да је кроз Србију прошло 1,5 милиона миграната, а око 650.000 њих је изразило намеру да затражи азил, само да би, како каже, могли да остану у земљи 72 сата.

Истакао је да они нису ни желели да остану да живе у Србији и да највећи број њих није ни сачекао окончање процедуре за добијање азила, указујући да су мигранти тражили азил и у другим земљама, Македонији, Грчкој...

"Морамо да будемо опрезни, али не и да имамо неосновани страх", поручио је Стефановић.

Министар је нагласио да надлежни органи чине све да смањи ризик по грађане и заштите све државне границе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара