Вес Мичел у среду у Београду

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел боравиће у среду, 14. марта, у Београду, где ће се састати са председником Србије Александром Вучићем.

У саопштењу Стејт департмента достављеном Танјугу наводи се да ће се Мичел састати и са премијерком Аном Брнабић, као и са опозиционим лидерима.

"Он (Мичел) ће потврдити снажне везе између Србије и Сједињених Држава и позвати српску владу да убрза нормализацију односа са Косовом, спроведе реформе неопходне за постизање њеног циља – чланства у Европској унији, и активно подржи регионалну стабилност", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Мичел ће, како се наводи, од 12. до 17. марта, осим Београда, посетити Приштину, Скопље, Атину и Никозију.

Мичел ће сутра у Приштини разговарати са косовским званичницима, политичарима и представницима цивилног друштва и "потврдити блиске везе Косова и САД".

Функционер Стејт департмента ће, наводи се у саопштењу, охрабрити косовску владу да унапреди нормализацију односа са Србијом, оснажи владавину права, подстакне економски раст и превазиђе регионалне изазове у корист стабилности и западних интеграција.

Мичел ће у сусретима са македонским званичницима у уторак у Скопљу потврдити подршку САД евроатлантским аспирацијама Македоније, понудити подршку у актуелним преговорима Македоније са Грчком и позвати македонску владу да примени реформе.

Помоћник државног секретара САД ће у четвртак боравити у Атини где ће са високим грчким званичницима разговарати о продубљавању америчко-грчких стратешких веза и јачању билатералне сарадње, у областима одбране, енергетике, трговине и инвестиција, наводи се у саопштењу.

Током посете Кипру у петак Мичел ће разговарати са високим кипарским званичницима, лидерима кипарских Грка и Турака, као и са представницима Уједињених нација, саопштио је Стејт департмент.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво