Полемика о избору заменика тужиоца за ратне злочине

Посланици су завршили разматрање више кадровских решења. Највећа полемика се водила око предлога да се за заменика тужиоца за ратне злочине изабере Светислав Рабреновић, досадашњи помоћник у том тужилаштву. На предлог председнице Скупштине Маје Гојковић, Светислава Булајић је разрешена са места генералног секретара Народне скупштине.

19.00 - Посланици завршили данашњу расправу.

16.20 – Светислава Булајић је разрешена гласовима 135 народних посланика. 

15.00 - Владајућа већина прихватила је предлог Маје Гојковић да се по хитном поступку расправља о разрешењу Светиславе Булајић са места генералног секретара Народне скупштине.

13.20 – На данашњој седници требало би да се нађе и предлог за разрешење генералне секретарке Скупштине Светиславе Булајић, који је поднела председница парламента.

11.20 – Полемика због предлога да се за заменика тужиоца за ратне злочине изабере Светислав Рабреновић.

11.05 – Посланици расправљају о новим кадровским решењима. 

Пред посланицима је предлог да се за председника Савета гувернера НБС поново изабере Павле Савић.

За директора Управе за надзор над финансијским институцијама Одбор за финансије предложио је Жељка Јовића, досадашњег члана Управног одбора Агенције за осигурање депозита.

Влада је за председника Савета Агенције за енергетику предложила Дејана Поповића, консултанта за енергетику у предузећу "Еморион компани".

Пред посланицима је и избор 12 председника судова, као и предлози Државног већа тужилаца за избор 52 заменика јавних тужилаца.

Председник одбора за правосуђе Петар Петровић рекао је да су за председнике судова предложени најбољи кандидати, а када је реч о избору заменика основних јавних тужилаца, истиче да су предлози донети једногласно.

Он је одбацио критике да је било "фингирања" гласова, наводећи да је реч о људима који имају дугогодишње радно искуство.

Петровић, који је и посланик Јединствене Србије рекао је да ће та странка подржати предложене кандидате.

Полемика око избора Рабреновића

Највећа полемика водила се око предлога да се за заменика тужиоца за ратне злочине изабере Светислав Рабреновић, досадашњи помоћник у том тужилаштву.

Рабреновић је добио посебну препоруку шефице преговарачког тима за приступање Европској унији Тање Мишчевић, што лидер радикала Војислав Шешељ оцењује као корупцију, оптужујући Рабреновића да је чинио све да Србе пошаље у Хаг.

"Рабреновић је преко везе стављен на листу на основу интервенције Тање Мишчевић која му је дала посебну препоруку. У ком то закону стоји да она може да даје посебну препоруку за избор заменика јавних тужиоца за ратне злочине? Треба да иду у затвори и Тања Мишчевић и Загорка Доловац", рекао је Шешељ.

Рабреновић је, тврди Шешељ, учествовао 2010. године у покретању истраге против српских новинара због наводног подстицања геноцида и ратних злочина.

Посланица ДС-а Гордана Чомић је рекла да би она гласала за предлог да скупштина не учествује у избору судија и тужилаца и навела је и да неће да коментарише предложене личности на основу "рекла-казала" приче.

Шефица посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије Санда Рашковић Ивић критиковала је појединачна решења на шта је реаговао посланик СПС-а Неђо Јовановић.

"Имамо ситуацију да се на један крајње неаргументован и бесраман начин коментаришу људи који су од стране струке завредили пажњу. Изношењем паушалних оцена да је неко послушан долазимо у ситуацију да преиспитамо мотиве - или је неко дао налог да се овако коментарише или је неко други желео да буде предмет расправе", рекао је Јовановић.

Поручио је да СПС неће улазити у такве мотиве и да сви морају допринети да правосуђе "оздрави".

Рашковић Ивић је одговорила да је скупштина политичка арена и да посланици имају право да дају суд и квалификацију за оне који се такмиче за било која важна места.

Народна скупштина разрешила Светиславу Булајић

Скупштина Србије разрешила је, на предлог председнице парламента Маје Гојковић, Светиславу Булајић дужности генералне секретарке Народне Скупштине.

За њено разрешење гласало је 135 посланика, од 138 присутних, један глас је био против, а два посланика нису гласала. Председница Скупштине је претходно предложила да се по хитном поступку у дневни ред уврсти предлог за разрешење Булајићеве, што су посланици прихватили.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић је захвалио Булајићевој на свему што је урадила, али је истакао да СНС тражи бољег кандидата. Како је рекао, очекује да ће на њено место доћи неко ко ће професионалније радити свој посао.

Истакао је да је Булајићева, према његовом мишљењу, одговорна за бројне проблеме који постоје у функционисању скупштинске администрације, и да је чињеница да је инспекција утврдила броје незаконитости.

Шеф посланика напредњака је истакао да та странка има храбрости да смени министре који свој посао не раде добро и да то чине и данас са секретарком Светиславом Булајић.

Одговарајући на критике дела опозиције која је приговорила што Маја Гојковић није присутна, Мартиновић је рекао да она није у сали јер путује у Чиле на инаугурацију председника те земље.

Мартиновић је током расправе о разрешењу Булајићеве упитао где се налазе шефови посланичких група Доста је било Саша Радуловић и Двери Бошко Обрадовић. Двојица шефова посланичких група данас, иначе, нису присуствовали седници парламента.

Рекао је да посланици СНС-а и коалициони партнери неће више ћутати и да ће свакодневно указивати на добре ствари које су урадили председник и Влада Србије.

Посланик Двери Срђан Ного питао је Мартиновића да ли зна да демократија тако не функционише, истовремено критикујући потпредседника Скупштине Србије Владимира Маринковића што је Мартиновићу дозволио да говори ван тачке дневног реда.

Татјана Мацура, посланица Доста је било, прокоментарисала је да посланици морају да буду брзи као "пантери" да би добили реч и да се јаве брзином која се мери у милисекундама. 

"Да резимирам расправу која је 'умувана' у дневни ред..", рекла је Мацура на шта јој је Маринковић искључио микрофон и рекао да неће дозволити да тако понаша.

Када јој је поново укључен микрофон, Мацура је похвалила ефикасност Агенције за борбу против корупције која је за мање од месец дана, како каже, донела решење да се разреши Светислава Булајић, док с друге стране још није испитала "мистериозно нестајање оф шор комапније министра".

"У септембру смо имали седницу на којој је председница скупштине у директном преносу извређала Светиславу Булајић. Рекла јој је - излази напоље и донеси ми податке које треба да ми донесеш. Другим речима није било задовољна начином на који је секретарка мерила време које је потрошено на расправу о амандманима", рекла је Стаменковићева.

Према њеним речима, Булајићева је тада мерила време онако како то пословник налаже, а не како одговара владајућој већини и због тога је, како каже, "страдала".

Посланица ДС-а Александра Јерков каже да би волела да је председница Народне скупштине тако ажурна када су у питања и друга разрешења.

"Волела бих да ми председница одговори када смо сазнали да скупштина ради противзаконито и да не функционише. Грађани су сазнали да нешто у том односу не функционише оног дана када је председница на непримерен начин вређала генералну секретарку", рекла је Јерков.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво