На свечаној вечери у Букурешту, Вучићу показана сабља Обреновића

Румунски председник Клаус Јоханис је госту из Београда показао сабљу, симбол српско-румунског пријатељства, коју је 1863. године, кнез Михаило Обреновић поклонио племићу Александру Јоану Кузи.

Александар Вучић је у обраћању током вечере рекао да и сабља коју је румунском племићу поклонио српски кнез показује какво је пријатељство између две земље.

"Ова сабља показује колико је добро и дуготрајно наше пријатељство", рекао је српски председник.

Вучић се данас у Букурешту најпре састао с председником Румуније Клаусом Јоханисом, а пријатељске односе две земље двојица председника су истакла и на заједничкој конференцији за новинаре након састанка.

Председник се затим састао и са премијерком Румуније Виориком Данчилом, која је у његову част приредила радни ручак, а теме разговора су биле европске интеграције, економска сарадња и билатерални односи.

На крају посете, Вучић је положио венац на Споменик незнаном јунаку.

Сабља као симбол српско-румунског пријатељства

Сабљу која је приказана председнику Вучићу у палати његовог румунског домаћина, Михаило Обреновић поклонио је 1863. године племићу Александру Јоану Кузи у знак захвалности за помоћ приликом пребацивања оружја из Русије у Србију.

Крајем 1862. године, преко територије тог племића прошао је конвој којим је око 500 људи из Русије у Србију пребацило 40.000 пушака, 10.000 карабина, 30.000 пиштоља. Конвој су приликом проласка кроз Румунију штитили војници под командом Александра Јоана Кузе.

Турска дипломатија тражила је од Румуна да зауставе овај транспорт, али је Куза њима, Британцима и Аустријанцима рекао да не зна ништа о том конвоју и игнорисао њихов захтев.

Пошто је оружје стигло у Србију, румунски официри који су штитили транспорт били су позвани на прославу, а нешто касније Михаило Обреновић поклонио је парадну сабљу, израђену у Бечу, племићу Кузи, док су официрима поклоњена 24 пиштоља.

На сабљи је угравирано: AMICUS CERTUS IN RE INCERTA, односно "Поуздан пријатељ у тешка времена".

На рукохвату се налази лик Светог Андреја, заштитника Србије, као и лав и орао, симболи Румуније и Србије, како се боре са змијом, која симболизује Турску. Сабља је украшена дијамантима и смарагдима.

Приликом предаје ове сабље Александру Јоану Кузи, успостављени су дипломатски односи Србије и Румуније.

Сабља се чува у букурештанском музеју Котроцени.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво