Вучић: Не бавим се реконструкцијом Владе – ако ме Ана пита, рећи ћу јој

Председник Србије Александар Вучић каже да је питање реконструкције Владе питање за премијерку Ану Брнабић, а он и СНС ће јој рећи свој став – ако буде тражила мишљење странке коју води. Поводом одлуке приштинских власти да не примене договор о формирању ЗСО, реаговаће, истиче, када сагледа стање.

Александар Вучић је новинарима током посете Букурешту, који су га питали ко ће и да ли ће неко од министара бити замењен, рекао да се тиме уопште није бавио.

"Нисам се тиме уопште бавио, нити ме то у овом тренутку занима. Бавим се важнијим проблемима, који се тичу виталних и најважнијих интереса Србије", рекао је председник.

"Што се тиче реконструкције Владе, то питајте Ану Брнабић, питајте премијерку. Ако буде тражила мишљење странке коју водим, странка коју водим и ја можемо да јој кажемо наше мишљење", додао је Вучић.

Новинаре је интересовало и зашто није био на Копаоник бизнис форуму и да ли то има везе са неким људима који су тамо били, на шта је Вучић рекао да просто није имао времена да оде и да је он тог дана, када је било најављено да ће учествовати на Форуму, био у Мостару на трилатералном састанку.

"Нисам могао да стигнем. Када? Да ли сам одушевљен свима који су на Копаонику? Нисам, као што многи од њих не би били одушевљени са мном, али то нема везе с тим што нисам био тамо. Био сам у Мостару", навео је председник.

На констатацију да се у медијима појављују спекулације о наводним хапшењима функционера из власти, опозиције, директора јавних предузећа, новинаре је упутио на надлежне.

"Питајте надлежне органе, тужиоце и полицију, тужиоце пре свега. Што се мене тиче, сви који су погазили закон, који су вршили кривична дела, нека за то одговарају. Да ли ће то бити за дан, пет, десет, 15 дана... То ја не знам – морате њих да питате", закључио је председник.

Вучић: Одговор Приштини када сагледам стање

Председник Србије рекао је у Букурешту да ће у овом, али и наредних месеци бити много разговора о Косову и Метохији, те да се нада да то неће довести до даље ескалације и дестабилизације у односима, а на информацију о томе да Приштина и даље одбија да формира Заједницу српских општина реаговаће, каже, када сагледа стање.

Упитан за одлуку приштинских власти, Вучић је, у изјави новинарима, рекао да не воли да жури и јури са изјавама и да још није чуо детаљне информације о томе.

"Волим прво да видим о чему се ради. Видим да постоји неразумевање у јавности о суштини Бриселског споразума. Донећу Бриселски споразум у данима пред нама и прочитати га од А до Ш, јер очигледно није довољно да га ставите на веб-страницу да сви могу да виде, како би грађани имали прилике да виде да је срж споразума ЗСО", објаснио је Вучић.

Изразио је чуђење што је донета таква одлука и рекао да не разуме ако је донета.

"Оставите ми 24 сата да могу да реагујем. Дозволите, данас нисам могао главу да подигнем од посла у Румунији. Ако је то тачно, не знам како би могло да буде било шта добро, јер то значи да неко својим одлукама уводи у додатну дестабилизацију", поручио је Вучић.

На додатна питања шта ће Србија учинити, председник је нагласио да не може на такав начин да разговара, јер Србија није играчка.

"Не можемо да се играмо и дајемо изјаве како нам нешто падне на памет и како би неко у Србији волео да чује. Мој посао као председника је да озбиљно и одговорно сагледам ствари и онда пружим одговор. Ако мислите да треба да се допаднем нацији и кажем 'сада ћемо ми неком и опсујем', да би народ рекао 'нека си им рекао', то није мој начин и стил. То неки други нека се баве таквом политиком, као што су бесплатни превоз, бесплатни вртићи, са свим могућим бесплатним, па смо на крају видели како су бесплатно прошли", рекао је Вучић.

Истакао је да не жели да даје неодговорне изјаве, већ озбиљно и у складу са интересима грађана реагује.

"Одговор ћете добити када будем све проучио и сагледао све последице", најавио је у одговору новинарима.

Додао је да мора да призна да не разуме ту одлуку, имајући у виду чињеницу да је то обавеза Приштине потписана пре тачно пет година.

"Румунија жели да нам помогне"

Председник Србије истакао је данас, на крају једнодневне посете Букурешту, да Румунија жели да помогне у проналажењу компромисног решења за Косово, које, истиче, постаје све већа мука за целу Европу, пошто многи знају шта су направили 2008...

Вучић је нагласио да са Румунијом Србија има много важних тема.

"Ми никада нисмо ратовали једни против других, што је права реткост. Румунија није признала независност Косова. Имамо много заједничких тема, желе да нам помогну у проналажењу компромисног решења за Косово, које постаје све већа мука за целу Европу пошто многи знају шта су направили 2008. године", објаснио је председник.

Пренео је да је са представницима румунске државе разговарао о унапређењу економске сарадње.

"На путу смо да се договоримо о различитим модалитетима разних пруга и путева између наших земаља, што је од кључног значаја и о томе сам разговарао са премијерком, а то подржава и председник Румуније", навео је Вучић.

Указао је да сарадња Србије са Румунијом драматично напредује, подсетио да је број румунских туриста у прошлој години порастао за 26 одсто, као и да очекујемо њихов још већи долазак.

"Све смо ближи једни другима и зато ће наши сусрети бивати све чешћи", најавио је Вучић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво