Посланици о законима из области унутрашњих послова

Посланици су завршили начелну расправу о сету закона из области унутрашњих послова, међу којима су предлози закона о националном ДНК регистру, странцима, азилу и привременој заштити.

Посланици су током два дана разматрали у начелу предлоге измена закона о полицији, о јавном реду и миру, о безбеднсти саобраћаја, о странцима, о азилу и привременој заштити, о граничној контроли, о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова.

Такође, водила се расправа и о предлозима закона о националном ДНК регистру, о јединственом матичном броју грађана, допунама Закона о држављанству, као и предлозима више међународних споразума.

Министар Небојша Стефановић је рекао да су то закони који ће допринети повећању безбедности грађана.

Говорећи о безбедности у саобраћају Стефановић је рекао да је предвиђено да максимална дозвољена количина алкохола са 0,3 буде смањена на 0,2 промила у крви, али да се слаже са тим да би требало ићи ка "нултој толеранцији" на алкохол.

То је, каже, посебно важно када је реч о младим возачима.

Одговарајући на критике да се пооштравањем казнене политике и повећањем новчаних казни за поједине прекршаје "пуни буџет", Стефановић је рекао да није ствар у пуњењу буџета, већ да се сачувају животи.

"Ако вежете појас, нећете платити казну, ако возите прописаном брзином – нећете платити казну... Није нам циљ да пунимо буџет, већ да спасимо животе. Кад изгубите један живот – џаба вам новац", рекао је министар.

Такође, навео је да је унапређен рад полиције, између осталог и тиме што је 4.500 припадника полиције, Жандармерије и других служби добило нове униформе.

Изменама Закона о држављанству, грађанима ће бити омогућено да уверење о држављанству прибаве било где у Србији, без обзира на то где су уписани у евиденцију држављана.

Изменама Закона о јавном реду и миру предвиђене су веће казне за коришћење пиротехничких средстава, па ће онај ко паљењем пиротехничких производа нарушава јавни ред и мир или угрожава сигурност грађана, бити кажњен новчаном казном од 50.000 до 100.000 динара, или са 40 до 120 сати рада у јавном интересу.

Стефановић и Живковић о сарадњи са Русијом 

Министар Стефановић је изјавио да Споразум о сарадњи МУП-а Србије и Федералне службе обезбеђења Руске Федерације доприноси приближавању и бољој и квалитетнијој сарадњи тих институција, те оценио да се тим споразумом не чини ништа што може да угрози безбедност Србије. 

Тиме је одговорио на критике посланика Нове странке Зорана Живковића који тврди да се тим уговором угрожава суверенитет Србије у области безбедности.

"Видим да у овом споразуму, без обзира на то шта је у њему написано, свако чита оно што мисли или сматра, без обзира на то што то тамо не пише, и тумачи према неким својим опредељењима, жељама и надањима", рекао је Стефановић.

Појаснио је да су предмет сарадње са Федералном службом обезбеђења Русије, која се не налази у саставу руског МУП-а, сарадња с врхунским стручњацима у области безбедности, заштита штићених лица и објеката, размена информација у тој области, заједничка обука, коришћење материјала, техничких и превозних средстава, опреме, оружја и средстава за везу приликом обављања послова безбедности и заштите.

"Ми сарађујемо истовремено и са САД и са највећим бројем држава ЕУ, што је ваљда природно", рекао је Стефановић.

О питањима азила, ДНК регистру 

Говорећи у скупштини о предложеним законима, конкретно о прописима који регулишу питање азила, министар је рекао да свакако постоји простор да се унапреди систем прихвата миграната, иако је он био прилично хуман и много бољи него у неким земљама ЕУ, и по оценама Европске комисије.

"Ми ћемо наставити да се на такав начин опходимо према мигрантима, а надам се да ће се наћи неко свеобухватно решење", рекао је Стефановић и додао да сви морају да дају свој допринос, те да и Србија то ради.

Поновио је да се на територији Србије дуже време налази око 3.600 миграната, те да је од 2014. године поднето 586 захтева за азил, од којих многи нису никада стигли да буду обрађени до краја, јер су ти људи напустили нашу земљу.

Образлажући Предлог закона о ДНК регистру, Стефановић је навео да је предвиђено увођење таквог регистра за потребе вођења кривичног поступка и расветљавање кривичних дела, као и за утврђивање идентитета несталих или непознатих особа.

"Идентификација особа по основу ДНК вештачења сматра се најефикаснијом техником за идентификацију особа, а незаменљива је приликом расветљавања и доказивања насилничких кривичних дела", подвукао је министар.

Сем близанаца, нема две особе са истим генетским кодом, па би национални ДНК регистар олакшао откривање криминалаца и у међународној размени података. И власт и опозиција, међутим, за нови закон мисле да је недоречен.

"Предлог закона не предвиђа ни једну меру којом би се спречила његова злоупотреба, а још је већи проблем што у закону не постоје механизми који би омогућили да неко ко једном уђе у регистар, а докаже да је невин из њега буде избрисан", каже Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права.

Министар уверава да неће бити задирања у приватност грађана – чуваће се, каже, само подаци потребни за идентификацију.

"Суд даје налог за узимање ДНК профила и то оног парцијалног, о којем сам говорио, дакле суд даје налог и ако желите брисање потребно је да се обратимо суду да суд да одобрење", каже Небојша Стефановић.

"Нема смисла да очекујете од грађана да они јуре суд и неке друге органе да они бришу љихове ДНК профиле из регистра", каже Бранка Стаменковић из ДЈБ-а.

Наравно да не, одговара министар и каже да је већ формирана радна група како би се измениле одредбе закона о кривичном поступку које то регулишу.

"Надамо се да до краја године можемо да имамо измену ЗКП. Предложићу да један од института буде и овај члан закона о регистру јер не желим да буде ни трунке сумње", каже Стефановић.

Део опозиције имао је замерке на тај предлог закона, тврдњом да се њиме крше људска права, те да исто третира ДНК жртава и осумњичених.

Стефановић одбацио наводе посланика СРС-а Петра Јојића

Министар полиције одбацио је наводе посланика СРС-а Петра Јојића, да је после петооктобарске револуције дошло до поремећаја у органима унутрашњих послова, где су, како је рекао, на функције долазили људи који нису водили рачуна о безбедности у довољној мери.

Стефановић је истакао да у редове полиције не може бити запослен нико ко нема адекватно образовање, а свако ко почне да ради у том ресору мора да почне од "прве лествице".

Одговарајући Јојићу, Стефановић реаговао и на тврдњу посланика СРС-а да "полицајци иду у поцепаним ципелама", рекавши да таквих више нема у српској полицији, те да су нове униформе набављене за око 4.500 припадника полиције, жандармерије и осталих служби.

"Постоји посебна квалитативна комисија која сагледава све око униформи. Још није све идеално, али трудимо се да поштујемо квалитет и да припадницима полиције обезбедимо квалитетну униформу која ће их штитити без обзира на временске услове", рекао је министар.

Стефановић је на седници Скупштине Србије рекао и да је плата позорника тренутно око 49.000 динара без минулог рада.

"То је данас већ пристојна плата, иако не кажем да не би било боље да је већа", додао је министар.

На питање Јојића колико је тренутно штићених личности, које обезбеђују припадници полиције, Стефановић је рекао да се појединачни подаци не износе да се не би угрозила њихова безбедност – чак и онда, како је рекао, када им се обезбеђење укине.

"Што се штићених личности тиче, са тим проблемом сам се суочио по доласку на ову функцију, бар када је реч о финансијским проценама", рекао је Стефановић.

На почетку седнице посланици су постављали питања представницима власти. 

Председавајући седницом Верољуб Арсић је у своје име и у име Скупштине Србије, свим дамама честитао 8. март - Међународни дан жена

Стефановић је јуче образлажући измене Закона о безбедности саобраћаја у Скупштини Србије, рекао да су предвиђене строже казне за насилничку вожњу. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво