Вучић у Букурешту, састанци са Јоханисом и највишим румунским званичницима

Председник Србије Александар Вучић састао се у Букурешту у палати Котрочени са румунским колегом Клаусом Јоханисом. Након тога је премијерка Вјорика Данћила у Вучићеву част приредила радни ручак.

Председника Вучића је уз највише државне почасти дочекао председник Румуније Јоханис.

Након свечаног дочека и уписивања у Књигу почасних гостију, председник Србије је разговарао са Јоханисом, а одржали су и заједничку конференцију за новинаре.

После тога, Вучић се састао и са премијерком Румуније Вјориком Данћилом која је у његову част приредила радни ручак. 

Вучић и румунска премијерка разговарали су о европским интеграцијама, економској сарадњи и билатералним односима. 

Прeдсeдник Вучић изрaзиo je зaдoвoљствo збoг трaдициoнaлнo дoбрих oднoсa двe држaвe кoje прeдстaвљajу мoдeл дoбрoсусeдствa у рeгиoну и зaхвaлиo нa кoнтинуирaнoj пoдршци Румуниje у пoглeду члaнствa Србиje у EУ. Oн je нaглaсиo дa Србиja изузeтнo цeни принципиjeлни стaв Румуниje o нeпризнaвaњу jeднoстрaнo прoглaшeнe нeзaвиснoсти Кoсoвa, пoштoвaњe тeритoриjaлнoг интeгритeтa и сувeрeнитeтa Србиje.

Прeдсeдник Вучић истaкao je дa je српскa стрaнa зaинтeрeсoвaнa зa дaљe интeнзивирaњe eкoнoмскe сaрaдњe и нaглaсиo дa Србиja вeoмa цeни тo штo je Румуниja смaтрa нajвaжниjим eкoнoмским пaртнeрoм у рeгиoну.

Oн je рeкao дa рoбнa рaзмeнa измeђу двe зeмљe кoнтинуирaнo рaстe и дa пoстojи прoстoр зa унaпрeђeњe сaрaдњe у aутoмoбилскoj, хeмиjскoj и грaђeвинскoj индустриjи.

Двoje сaгoвoрникa кoнстaтoвaли су дa je нeoпхoднo рaдити нa oтвaрaњу грaничних прeлaзa и рeкoнструкциjи и мoдeрнизaциjи жeлeзничкe инфрaструктурe.

Председник Србије састао се и са председником Представничког дома парламента Ливијом Драгнеом, након што је разговарао и са председником Сената парламента Калином Попескуом Тарићануом.

У разговору са њима је навео да Србија и у будућности очекује подршку Румуније на свом европском путу и поручио да су националне мањине мост који спаја, а не раздваја државе и народе.

Током сусрета са председником Сената Калином Попескуом Тарићеануом, Вучић је нагласио важност економске сарадње две земље, указујући да је она веома напредовала, посебно у области енергетике и поздравио повећање трговинске размене, као и повећање броја румунских туриста у Србији.

Он је истакао да су права румунске мањине у Србији загарантована, да је данас на седници Владе именован коопредседник у Међувладиној мешовитој комисији за националне мањине и нагласио да не постоје препреке за побољшање ситуације за медије на румунском језику.

Нагласио је да су националне мањине мост који спаја, а не раздваја суседне државе и народе, те да је положај националних мањина у Србији регулисан по највишим европским стандардима.

У разговору са председником Представничког дома Ливијуом Драгнеом Вучић је истакао да су Србија и Румунија пријатељске земље.

Нагласио је да су главне теме за две земље решавање проблема Косова и Метохије и подршка Румуније по том питању, изградња ауто-пута Темишвар-Београд и стање националних мањина.

Током састанка наглашена је неопходност јачања интерпарламентарне сарадње.

Шеф српске државе, са председницима оба дома румунског парламента, обишао је здање скупштине и уписао се у Књигу почасних гостију румунског парламента.

На на крају посете Вучић је положио венац на Споменик незнаном јунаку у Букурешту.

Из кабинета румунског председника је саопштено и да је посета Вучића уследила након интензивних контаката Румуније и Србије последњих година, као и да она потврђује веома добар карактер односа две државе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво