Вучић у Букурешту, састанци са Јоханисом и највишим румунским званичницима

Председник Србије Александар Вучић састао се у Букурешту у палати Котрочени са румунским колегом Клаусом Јоханисом. Након тога је премијерка Вјорика Данћила у Вучићеву част приредила радни ручак.

Председника Вучића је уз највише државне почасти дочекао председник Румуније Јоханис.

Након свечаног дочека и уписивања у Књигу почасних гостију, председник Србије је разговарао са Јоханисом, а одржали су и заједничку конференцију за новинаре.

После тога, Вучић се састао и са премијерком Румуније Вјориком Данћилом која је у његову част приредила радни ручак. 

Вучић и румунска премијерка разговарали су о европским интеграцијама, економској сарадњи и билатералним односима. 

Прeдсeдник Вучић изрaзиo je зaдoвoљствo збoг трaдициoнaлнo дoбрих oднoсa двe држaвe кoje прeдстaвљajу мoдeл дoбрoсусeдствa у рeгиoну и зaхвaлиo нa кoнтинуирaнoj пoдршци Румуниje у пoглeду члaнствa Србиje у EУ. Oн je нaглaсиo дa Србиja изузeтнo цeни принципиjeлни стaв Румуниje o нeпризнaвaњу jeднoстрaнo прoглaшeнe нeзaвиснoсти Кoсoвa, пoштoвaњe тeритoриjaлнoг интeгритeтa и сувeрeнитeтa Србиje.

Прeдсeдник Вучић истaкao je дa je српскa стрaнa зaинтeрeсoвaнa зa дaљe интeнзивирaњe eкoнoмскe сaрaдњe и нaглaсиo дa Србиja вeoмa цeни тo штo je Румуниja смaтрa нajвaжниjим eкoнoмским пaртнeрoм у рeгиoну.

Oн je рeкao дa рoбнa рaзмeнa измeђу двe зeмљe кoнтинуирaнo рaстe и дa пoстojи прoстoр зa унaпрeђeњe сaрaдњe у aутoмoбилскoj, хeмиjскoj и грaђeвинскoj индустриjи.

Двoje сaгoвoрникa кoнстaтoвaли су дa je нeoпхoднo рaдити нa oтвaрaњу грaничних прeлaзa и рeкoнструкциjи и мoдeрнизaциjи жeлeзничкe инфрaструктурe.

Председник Србије састао се и са председником Представничког дома парламента Ливијом Драгнеом, након што је разговарао и са председником Сената парламента Калином Попескуом Тарићануом.

У разговору са њима је навео да Србија и у будућности очекује подршку Румуније на свом европском путу и поручио да су националне мањине мост који спаја, а не раздваја државе и народе.

Током сусрета са председником Сената Калином Попескуом Тарићеануом, Вучић је нагласио важност економске сарадње две земље, указујући да је она веома напредовала, посебно у области енергетике и поздравио повећање трговинске размене, као и повећање броја румунских туриста у Србији.

Он је истакао да су права румунске мањине у Србији загарантована, да је данас на седници Владе именован коопредседник у Међувладиној мешовитој комисији за националне мањине и нагласио да не постоје препреке за побољшање ситуације за медије на румунском језику.

Нагласио је да су националне мањине мост који спаја, а не раздваја суседне државе и народе, те да је положај националних мањина у Србији регулисан по највишим европским стандардима.

У разговору са председником Представничког дома Ливијуом Драгнеом Вучић је истакао да су Србија и Румунија пријатељске земље.

Нагласио је да су главне теме за две земље решавање проблема Косова и Метохије и подршка Румуније по том питању, изградња ауто-пута Темишвар-Београд и стање националних мањина.

Током састанка наглашена је неопходност јачања интерпарламентарне сарадње.

Шеф српске државе, са председницима оба дома румунског парламента, обишао је здање скупштине и уписао се у Књигу почасних гостију румунског парламента.

На на крају посете Вучић је положио венац на Споменик незнаном јунаку у Букурешту.

Из кабинета румунског председника је саопштено и да је посета Вучића уследила након интензивних контаката Румуније и Србије последњих година, као и да она потврђује веома добар карактер односа две државе.

број коментара 14 пошаљи коментар
(четвртак, 08. мар 2018, 17:34)
anonymous [нерегистровани]

Rumunija

Bilateralni odnosi između Beograda i Bukurešta svake godine sve više jačaju.

(четвртак, 08. мар 2018, 17:30)
anonymous [нерегистровани]

Odnosi

Ova poseta je jako bitna za unapredjenje odnosa, sa komsijama moramo imati dobre odnose.

(четвртак, 08. мар 2018, 13:44)
Mileva [нерегистровани]

Dunav

Unaprediti saradnju sa susedima,mnogo je prostora za to. Rumunija je clanica EU,I spaja nas Dunav,dovoljan razlog.

(четвртак, 08. мар 2018, 13:41)
anonymous [нерегистровани]

NUNO

Ekonomnski odnosi Srbije i Rumunije mogu biti znatno bolji.

(четвртак, 08. мар 2018, 12:21)
marko [нерегистровани]

odnosi dobri ,ali...

sve je ovo divno.Rumuni su osvjedočeni prijatelji Srbije.Ali šta je sa vezama,mislim na saobraćaj, nema autobus.linija iz BG do temišvara,a i ukinuli su i voz vršac-temišvar. kada će se to riješiti?ostaje samo avion do bukuresta,ali ovo sad je katastrofa

(четвртак, 08. мар 2018, 12:19)
anonymous [нерегистровани]

bratstvo

Susedi su veoma vazni, zato se i zalažemo toliko za dobre susedske odnose

(четвртак, 08. мар 2018, 11:30)
filip [нерегистровани]

dabome

Dijalog prijateljstva i mira

(четвртак, 08. мар 2018, 11:05)
anonymous [нерегистровани]

Marija

Rumunija je susedna zemlja i puno toga izmedju nas treba da bude bolje uredjeno

(четвртак, 08. мар 2018, 10:58)
Dragan [нерегистровани]

jačanje odnosa

Važna poseta za Srbiju. Sa Rumunijom treba jačati ekonomske odnose jer od toga imaju koristi obe zemlje.

(четвртак, 08. мар 2018, 10:49)
Goran [нерегистровани]

Napred

Dobrosusedska saradnja je uvek dobrodosla.