Стефановић образлагао законе, полемика са Ђуришићем

Низ закона из области унутрашњих послова нашао се на дневном реду Скупштине Србије. Пред посланицима је данас био ресорни министар Небојша Стефановић, који је образлагао предлоге, али и полемисао са посланицима. Сутра у 10 часова наставак седнице.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је, образлажући измене Закона о безбедности саобраћаја у Скупштини Србије, рекао да су предвиђене строже казне за насилничку вожњу.

Тако је, према његовим речима, за претицање колоне преко пуне линије, два или више пролазака кроз црвено светло за мање од 10 минута, вожњу са више од два промила алкохола у крви – предвиђена затворска казна од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати, као и 14 до 16 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом.

Према предлогу, казна за невезивање појаса, убудуће ће уместо 5.000 бити 10.000 динара.

Указујући на велику одговорност оних који превозе децу, Стефановић је навео да је предвиђено да се малишани могу превозити само у одговарајућем безбедносном седишту, односно на подметачу за седење, у зависности од узраста и висине детета.

Стефановић је навео и да су за поједине прекршаје смањене казне, попут вожње у зауставној траци или ако је возачка дозвола истекла за више од шест месеци, јер се сматра да је то пропуст који возач може да направи, а који нема везе са возачким знањем и способностима.

"Поједине радње се више не сматрају прекршајем – претицање бицикала, радних машина, трактора, мотокултиватора, односно запрежног возила, преко пуне линије, под условима прописаним законом, јер смо уочили да лети то утиче на стварање колона, што смањује безбедност на путевима", рекао је Стефановић.

Новине за младе возаче 

Када је реч о младим и неискусним возачима, Стефановић је навео да су пооштрени услови под којима они могу да дођу до возачке дозволе, као и услови у погледу возила којима могу управљати.

Тако ће млади возачи моћи да управљају возилом снаге мотора до 80 киловата, све док по процени стручњака не стекну зрелост и искуство за самостално управљање осталим категоријама возила.

За младе возаче предвиђена је нулта толеранција на алкохол, телефонирање, као и забрана вожње између 23 часа и шест часова, а моћи ће да превозе највише три особе, укључујући и особу под чијим надзором возе, навео је Стефановић.

Такође, предвиђене су и нове мере контроле за ауто-школе, како би се повећао квалитет обуке, и то кроз јединствени информациони систем у који ће се "сливати" сви подаци у вези са оспособљавањем кандидата, укључујући и аудио и видео-запис полагања испита.

Тиме се, каже министар, спречава манипулативно понашање било ког учесника у обуци.

Стефановић о пиротехничким средствима

Стефановић је реко да су очување безбедности грађана и њихове имовине, као и унапређење остваривања права и слобода најважнији циљ МУП-а и Владе Србије.

Образлажући измене Закона о јавном реду и миру, Стефановић је истакао да су предвиђене веће казне за коришћење пиротехничких средстава.

Тако ће се онај ко паљењем пиротехничких производа нарушава јавни ред и мир или угрожава сигурност грађана казнити новачном казном од 50.000 до 100.000 динара или са 40 до 120 сати рада у јавном интересу, уместо казне од 10.000 до 50.000 динара која је важила до сада.

За пуцање из ватреног или другог оружја или имитације оружја предвиђена новчана казна је од 100.000 до 150.000 динара или казна 30 до 60 дана затвора, док је казна у још важећем пропису од 50.000 до 150.000 динара.

Када је реч о Закону о полицији, Стефановић је рекао да је предвиђено формирање електронске платформе за размену података и информација између органа укључених у борбу против свих облика криминала, а која представља основ за успостављање национално-криминалистичко-обавештајног система.

БИА ће вршити провере странаца 

Говорећи о изменама Закона о странцима, Стефановић је навео да се детаљније и прецизније регулише област легалних миграција, услови и начин аплицирања за визу Србије у иностранству, поступак провере по поднетом захтеву, као и одбијање захтева за визу и одбијање странаца за улазак у Србију.

"Први пут у одредбе Закона о странцима уводи и БИА, која врши безбедносне провере странаца кроз њихове евиденције ради утврђивања непостојања или постојања неприхватљивог ризика по безбедност Србије и грађана у случају уласка и боравка странаца у Србији", рекао је министар.

Како је додао, уведени су нови институти који се односе на проверу услова за издавање визе странцу и процене ризика, где БИА, Министарство спољних послова и МУП врше теренске и безбедносне провере по захтеву за визу.

Говорећи о Закону о азилу, министар је рекао да азил као право на боравак и заштиту може да се оствари кроз два облика заштите – право на уточиште за избеглицу који је због страха од прогона напустио држвау порекла и супсидијарну заштиту за странца који је земљу порекла напустио из неког другог разлога, али би у случају повратка био изложен неправди.

Изменама Закона о држављанству, грађанима ће бити омогућено да уверење о држављанству прибаве било где у Србији, без обзира на то где су уписани у евиденцију држављана.

Стефановић Ђуришићу: Прошло је време партијске полиције

Министар Стефановић је поручио да ће нови Закон о полицији омогућити запошљавање без конкурса једино деци чији су родитељи рањени или погинули бранећи безбедност Србије.

Стефановић је тако одговорио шефу посланичке групе СДС-а Марку Ђуришићу који је рекао да ће тај Закон омогућити министру унутрашњих послова да запошљава полицајце страначки и без конкурса.

Министар унутрашњих послова упитао је Ђуришића колико је деце чији су родитељи погинули у војсци или полицији запослено у време Бориса Тадића, наводећи да их "није занимало што су дали животе за ову земљу, јер да их је занимало они би запослили, осим страначких ботова и неког од те деце".

Такође, Стефановић је и упитао "где су ти људи које је СНС партијски запослио".

"Да није Вадимир Ребић који 25 година ради у полицији? Ниједног начелника полиције нисам довео, не знам како се зову ти људи, нашли су се у полицији тако што смо расписали конкурс", указао је Стефановић.

Ђуришић је критиковао и поједине одредбе закона о ДНК регистру, наводећи да је предложеним решењем предвиђено да се безбедносне провере, поред оних који се запошљавају у МУП-у, односе и на лица која су у непосредном окружењу лица које се безбедносно штити.

"Где се тај круг завршава? Долазимо да ће свако моћи да буде провераван од стране МУП-а. Знамо државе у којима се на такав начин држава односила према правима грађанима... Можемо да их зовемо фашизмом, овако или онако, али историја је пуна таквих примера", рекао је Ђуришић.

Ђуришић је коментарисао и закон о странцима и упитао да ли су поједини странци и инвеститори, попут извесног Василева из Бугарске, за којег је рекао да је за њим била расписана европска потерница или "бизнисмен Гица из Румуније, који је добијао послове са државом" и упитао да ли се Србија "претвара у сигурну кућу за криминалце".

Министар Стефановић је подсетио Ђуришића да су у време ДС-а инвеститори углавном били из Црне Горе и да су одатле "углавном долазили из два или три клана".

"Али, то време у Србији је прошло, овде нема нарко-кланова и нарко мафије која може на озбиљан начин да угрози Србију, као што се то некада могло", рекао је Стефановић.

Мартиновић полемисао са Ђуришићем

У расправу се укључио шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић који је негодовао што се "и јуче и данас СНС-у импутира фашизам, јуче од Маринике Тепић, данас од Марка Ђуришића".

"Фашизам је када момку од 20 и нешто година полицијским чизмама смрскате лобању. То се десило Ранку Панићу у време када је председник био Борис Тадић", рекао је Мартиновић и додао да су за време ДОС-а убијени полицијски службеници Момир Гавриловић, Бошко Буха и Ненад Баточанин.

"То је све било у време када је на власти била сада покојна и преминула Демократска странка", рекао је Мартиновић.

Мартиновић је, на Ђуришићево помињање рушења у Савамали, рекао да су поједини покушали да добију београдске изборе говорећи о Стефановићу као "фантому у Савамали".

Додао је да се прећуткује да је власник нелегално подигнутих објеката у Херцеговачкој улици био извесни Владимир Марковић, члан Градског већа за саобраћај до 2008. године.

Реплицирајући на спомињање страних инвеститора, Мартиновић је рекао да су "велики инвеститори" у време ДС-а били Драгољуб Марковић власник "Крмиво продукта", па онда "човек који је имао ексклузивно право да асфалтира, Чуме и 'Дифенс роуд'".

"То су све били ваши пријатељи. Легија је до 2003. године био ваш највећи пријатељ, проглашавали сте га националним херојем, помогао вам је да се изведе 5. октобар, они су са вама ишли по дискотекама, по њиховим базенима сте се купали", рекао је Мартиновић.

Како је рекао, највећом инвестицијом је 2010. године било проглашено то што је Мирослав Мишковић "Макси" продао "Делезеу".

"То су су ваши пријатељи и инвеститори, а последица је да је од 2008. до 2012. године 400.000 људи је остало без посла", рекао је Мартиновић.

Ђуришић је реаговао на то и додао да би волео да зна ко је убио Ранка Панића.

Опет је реаговао Мартиновић, који је Ђуришића упитао: "Ко је вас тукао када сте прошле године два и по месеца демонстрирали по Београду наводно незадовољни резултатима избора, а доживели сте убедљив дебакл који није виђен, као и сада на београдским изборима".

"Полицију за два и по месеца нисте могли да видите, а у ваше време сте послали специјалне јединице на мирне људе који су дошли да протесују против Бориса Тадић", рекао је Мартиновић.

Опозиција се данас, иначе, жалила да неће бити времена за расправу.

"Нажалост, министре, нећемо моћи о овоме да разговарамо ни у појединости, зато што су посланици ваше странке на први закон из овог пакета закон о странцима поднели више од 340 бесмислених амандмана, са идејом да потроше време", рекао је раније дана Ђуришић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво