Посланичка питања о изборима, поплавама, руском центру

Прва седница пролећног заседања парламента почела је посланичким питањима. Тема су били локални избори у Београду, одговори о убиству Оливера Ивановића, превенција од поплава.

Дијана Вукомановић из посланичке групе Покрет за спас Србије - Нова Србија затражила је информације о, како је рекла, нерегуларностима на изборима у Београду 4. марта.

Рекла је да информације тражи због физичких и вербалних напада на поједницим бирачким местима и због "паралелних спискова који отварају сумњу на неовлашћен увид у извод из бирачког списка", а затражила је и информације о уписаним и обрисаним грајанима из бирачког списка у последњих неколико месеци.

Посланик СНС-а Александар Марковић навео је да се примедбе о раду бирачких одбора уносе у записнике о њиховом раду, а затражио је информације о новчаним трансакцијама Драгана Ђиласа, за којег је рекао да је "синоним за тајкуна" и Драгана Шолака, а у вези са купопродајом зграде на Новом Београду.

Како је рекао, Шолак је купио зграду на Новом Београду, која је била у власништву Драгана Ђиласа и у којој је било седиште Ђиласове фирме "Дајрект медија", оценивши да је посебно проблематично то што је Шолак ту зграду, и пре куповине заложио код банке да би добио кредит којим ју је платио.

"Како је уопште успео да добије кредит? Да ли су у питању фиктивне трансакције? Јасно је да је зграда преплаћена, да је Шолак преплатио реалну вредност зграде и 4,4 милиона евра дао за прву рату. Где је ту финансијска и пословна логика? Овде је јасно да су тајкунске паре уложени у кампању Драгана Ђиласа", рекао је Марковић.

Како је рекао, "тајминг" тих сумњивих трансакција указује на то да су "тајкуни смислили начин да пренесу паре на Ђиласов рачун како би он водио кампању".

"Али, није им прошло, грађани су поручили да не желе оне који су задуживали Београд", закључио је Марковић.

"О Шапићевој сламарици" 

Шеф посланичке групе ПС-НСС-УСС Маријан Ристичевић питао је Управу за прање новца да ли је тачно да је Александар Шапић крајем новембра 2017. године и јануару ове године у кешу у једну нашу банку донео и уплатио "укупно 800.000 евра, говорећи да је то његова лична штедња из сламарице" и да је тај новац пренео у иностранство, односно Италију.

Он је затражио да се утврди да ли је то истина и у коју сврху је Шапић "познати хуманиста" изнео тај новац.

Ристичевић је затражио и да се утврди да ли је истина да је Шапић у исто време код једне домаће банке подигао кредит од 400.000 евра на његову хуманитарну организацију, као и где је тај новац завршио.

"Да ли је тај повучени кредит можда завршио у изборној кампањи? Тим пре што је Шапић познат као лични пријатељ и помоћник Драгана Ђиласа, другог тзв. добитника, а у ствари губитника", упитао је Ристичевић и додао да Шапић не може да има легитимитет када је на локалним изборима изгубио и на Новом Београду.

Ристичевић је казао да су новац и "богатство Шапић и његов пријатељ Драган Ђилас стекли пљачкајући грађане Србије, између осталог и изградњом моста".

О убиству Ивановића 

Шеф посланичке групе СДС Марко Ђуришић упутио је питање министру унутрашњих послова и председници владе о томе ко је убио лидера ГИ СДП Оливера Ивановића у Косовској Митровици.

Како је рекао, од убиства је прошло 50 дана, а нема одговора на то питање.

Ђуришић је поставио и питање министру полиције зна ли на кога је Ивановић указао као на претњу.

"Ако већ не можемо да водимо истрагу ко су били непосредни извршиоци убиства, дужни смо одговор кога је Оливер означио као претњу за његову безбедност и шта је Србија предузела. Да ли је, а знамо да није и зашто није ништа предузето да се појачају мере безбеднсоти и да се спречи злочин који се десио пре 50 дана", рекао је Ђуришић.

Премијерку и министра финансија Ђуришић је питао зашто Србија годину и по дана није предузела ништа да усвоји препоруке Управе за спречавање прања новца из јула 2016. године.

Последица је, казао је, да је "Србија, као једина земља са европског континента, у друштву Ирана, Сирије, Јемена, Етиопије" означена као ризична, јер не испуњава стандарде за спречавање прања новца".

Докле се стигло са истрагом убиства Оливера Ивановића занимало је и посланицу Доста је било Љупку Михајловску, која је осим тога министра просвете питала да ли ће предузети нешто да се формира комисије која ће испитати случај доктората градоначелника Синише Малог.

Превенција од поплава 

Посланик ДС Радослав Милојичић упитао је команданта Штаба за ванредне ситуације Небојшу Стефановића шта је урађено за претходне четири године на превенцији од поплава.

Како је рекао, с обизорм на то да је у три округа проглашена ванредна ситуација због поплава, а подсетивши на поплаве из 2014. године, он је упитао шта је "Србија, која има исту владу, за четири године урадила како би обезбедила грађане и локалне самоуправе да нам се поплаве никад не десе".

Милојичић је питао и зашто није било заседња парламента у претходном периоду, пре београдских избора.

Шеф посланика СРС Александар Шешељ упитао је шта спречава Владу Србије да додели дипломатски статус припадницима Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, подсетивши на то каква права и могућности има НАТО особље у Србији на основу Индивидуалног акционог плана сарадње (ИПАП споразум) Србије и НАТО.

Он је рекао да Руском центру треба одати признање за сву помоћ Србији и упитао: "Да ли се Руска федерација помиње само како би служила за предизборну кампању или Србија заиста има њихову подршку и њихов је искрени пријатељ".

Посланици су након постављања питања почели да утврђују дневни ред данашње седнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво