Одбачене кривичне пријаве и Мартиновића и Обрадовића

Прво основно јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичну пријаву посланика СНС и шефа Административног одбора скупштине Србије Александра Мартиновића, коју је због кривичног дела насилничко понашање поднео против лидера Двери Бошка Обрадовића јер га је на седници одбора 21. новембра 2017. гађао мишем од лап топа.

Истовремено, тужилаштво је одбацило и контра кривичну пријаву Обрадовића, којом је Мартиновића теретио за кривично дело угрожавање сигурности.

У саопштењу тужилаштва се напомиње да обојица имају право да уложе приговор на одлуке о одбачају пријава у року од осам дана Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Што се тиче Мартиновићеве пријаве, којој су се придружили посланици Маријан Ристичевић и Марко Атлагић, тужилаштво је након анализа, испитивања посланика који су присуствовали инциденту и увида у снимак догађаја, донело решење којим је пријаве одбацило, јер се, како сматра, у радњама Обрадовића “не остварују сви битни елементи кривичног дела насилничко понашање”.

У конкретном случају у радњама пријављеног евентуално се остварују елементи кривичних дела увреда и лака телесна повреда, за која се у складу са законом, гоњење предузима по приватној тужби, напоменуло је тужилаштво.

Инцидент на Одбору 

Поводом Обрадовићеве кривичне пријаве, тужилаштво је донело решење којим је одбачена јер се, како наводи, у радњама Мартиновића не остварују сви битни елементи кривичног дела угрожавање сигурности или било којег другог кривичног дела за које се гони по службеној дужности.

Тужилаштво је закључило да, имајући у виду целокупан догађај који је претходио изреченим претњама Мартиновића, односно да је он претходно био изложен непримереном и увредљивом понашању Обрадовића, “речи које је изговорио не могу се сматрати претњама које су уперене на живот и тело оштећеног или њему блиског лица, у смислу извршења предметног кривичног дела”.

У овом случају, тужилаштво је закључило да се Мартиновићеве речи морају тумачити у контексту одиграног догађаја и непримереног поступања подносиоца пријаве “и могу се сматрати уопштеним и паушалним претњама изреченим у парламентарној расправи на седници Одбора”.

Инцидент се догодио на седници одбора који је расправљао о новчаном кажžњавању посланика због изречених опомена, а Мартиновић је Обрадовићу, коме је раније изречена мера удаљења са седнице Скупштине Србије на 20 дана, изрекао опомену.

Обрадовићу је опомена изречена зато што је показао плакат на коме је писало "Мајо, покрала си Нови Сад".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво