Јункер: Враћам се у Брисел уверен да је Балкану место у ЕУ

Жан Клод Јункер рекао је у Софији да је његова порука да приступање држава региона није сан, већ реалност која ће уследити, схваћена, као и да су саговорници разумели да се мора већа пажња посветити спровођењу реформи, а мање датумима.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао је у Софији да се након посете земљама Западног Балкана враћа у Брисел са обновљеним уверењем да је државама тог региона место у ЕУ.

Јункер је казао да је његова порука да приступање држава региона није сан, већ реалност која ће уследити, схваћена, као и да су саговорници разумели да се мора већа пажња посветити спровођењу реформи, а мање датумима.

"Датуми су мање важни од задатака који су пред тим земљама. Не можемо чинити никакве уступке по питању услова за приступање, јер то не би било у интересу земаља ргеиона и ЕУ", казао је Јункер на конференцији за штампу поводом Самита лидера Западног Балкана. 

Истакао је да ЕУ остаје привржена европској перспективи земаља Западног Балкана, додајући да су земље региона у различитој фази приближавања Унији.

"У свим земљама сам констатовао сличан елан и жељу за спровођење реформи, које морају бити имплементиране до приступања", нагласио је Јункер.

Он је рекао да је, када је започео свој мандат на челу ЕК 2014. године рекао да неће ниједна нова чланица бити примљена до краја мандата тог сазива комисија, који истиче 1. новембра идуће године, што је, како је констатовао, довело до фрустрације у регион, па је био принуђен да прецизира своје речи. 

Поновио је да све земље које желе да приступе ЕУ морају испунити критеријуме, а да тренутно ниједна од земаља региоан не испуњава све обавезе. 

Међутим Јункер је констатовао огроман напредак свих "партнера" у регион.

Указао је да мора да инсистира на борби против криминала, корупције, јер су то зла која разарају наша друштва.

"Неопходно је да све земље које желе да приступе ЕУ окончају билатералне конфликте. Не желимо да увозимо нестабилности које постоје на Западном Балкану, већ желимо да извозимо на Балкан стабилност коју смо постигли кроз процеш европске интеграције", објаснио је Јункер. 

Казао је да се на западу много говори о Балкану, али не и са Балканом на начин који би омогућио да се разумеју партнери у регион.

"ЕУ је велико тржиште које доноси бенефите" 

Објаснио је да је ЕУ велико тржиште које доноси бенефите по привреду, али је Унија пре свега заједница вредности, што не би требало да се изгуби из вида.

Пренео је да ће на Самиту у Софији бити речи о процесу ширења ЕУ, али пре свега о проблемима миграције, као и економској интеграцији Западног Балкана.

"Неопходно је да разговарамо о повезивању земаља региона. Желео бих да на овом Самиту дамо конкретне предлоге како побољшати повезаност у региону, који је од посебног значаја за ЕУ", нагласио је он. 

Рекао је да је неопходно да се разговара о финансирању пројеката за повезивање региона, јер је конективност веома битна. 

"То је један од разлога што захтевам од чланица ЕУ да испуне своје обавезе око финансијског оквира Уније за наредни период. Не можемо рећи да се финансирање покренутих пројеката завршава 2020.када истиче актуелни финансијски оквир, већ морамо имати предвидивост", нагласио је Јункер. 

Такође је похвалио Бугарску за одлично, прво, председавање ЕУ, рекавши да медији често не придају довољно пажње резултатима који се постижу. 

"Бугари могу бити поносни на своје руководство због резултата које постиже током председавања ЕУ", закључио је Јункер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара