"Србија и Албанија захвалне Италији на подршци у евроинтеграцијама"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је после заједничког састанка са министрима Италије и Албаније да ће у наредном периоду бити организовани трилатерални састанци између привредних комора и невладиних организација три земље, а све у циљу унапређења односа.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре у вили "Мир" рекао да су Србија и Албанија захвалне Италији на пружању подршке у европским интеграцијама с обзиром да је Италија, како је рекао, заговорник проширења.

"Ми смо опредељењи на унапређујемо наше односе, да наставимо са разменама посета на највишем нивоу, али и тражењем заједничког интереса у многим областима попут јачања регионалне сарадње, инфраструктурног повезивања, европских интеграцијама, али и безбедности", рекао је Дачић.

Најавио је да ће се ускоро врло конкретно разговарати о размени студената, а са колегама из Италије и Албаније је, каже, разговарао и о предстојећем самиту Западног Балкана у Лондону у оквиру Берлинског процеса.

"Надамо се да ће задржати позитиван курс који смо имали на самиту у Трсту. Тај самит је био један од најуспешнијих", рекао је министар.

Министар спољних послова Италије Анђелино Алфано рекао је да је састанак значајан да се ојача дијалог три земље, а навео је и да Италија позитивно гледа на проширење Европске уније.

"Треба имати један амбициозан приступ. Подржавамо интергацију Београда и Тиране. Слажемо се са стретегијом која је базирана на ангажованости и одлучности владе у Београду, али и храбрости у дијалогу. Ценимо и реформе које је направила Албанија", рекао је Алфано новинарима.

Он каже да дијалог у који би били укључени привредници и невладин сектор може да допринесе политичком процесу.

Министар спољних послова Албаније Дитмир Бушати рекао је новинарима да су министри данас разговарали о европским интеграцијама у светлу објављивања стратегије Европске комисије, али и о Лондонском самиту.

"Наш задатак је да радимо на материјализацији иницијатива које се налазе у стратегији", рекао је Бушати и додао да су Србија и Албанија доказале верност европским вредностима имајући у виду како су се избориле са избегличком кризом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво