Уочи посете Јункера Србији

Председник Европске комисије започео је Балканску турнеју у Македонији. Са лидерима Западног Балкана Жан Клод Јункер наредних дана разговараће о порукама и очекивањима Брисела, реформама, али и решавању билатералних спорова између земаља региона – једном од услова за улазак у Европску унију. У фокусу посете је представљање нове Стратегије проширења.

Из Скопља преко Тиране, председник Европске комисије стиже у Београд. У прву званичну посету Србији долази са чешћим гостом – комесаром за проширење Јоханесом Ханом. Понедељак је резевисан за разговоре са председником Александром Вучићем, а у уторак се европски лидери састају са премијерком Аном Брнабић.

"Наша политика јесте таква да се реформе имплементирају пре свега због грађана и привреде Србије, а онда ће нас некако последично довести до ЕУ. Добра је порука што Јункер обилази земље Западног Балкана, још боља порука за Србију што смо само од почетка године имали и посету Тајанија и посету Хана, и сада посету председника Европске комисије", каже Ана Брнабић.

Сматра да је то јасна порука да се на Србију рачуна.

За министра спољних послова Ивицу Дачића посета је протоколарна и каже не очекује много.

Захвалан је Јункеру што је Србију, поред Црне Горе, означио као носиоца европског пута. Замера што се напредак Београда мери напретком у дијалогу са Приштином.

"Они не формирају Заједницу српских општина, кога то интересује? Пет година је прошло од Бриселског споразума. Па ако би се Србија понашала стриктно онако како би било предвиђено неким међународним правилима, па ми би сада повукли Бриселски споразум. Па шта значи Бриселски споразум да га примењују у оним деловима у којима њима одговара? Мислим да они апсолутно не разумеју да без Србије нема стабилности у региону", каже Дачић.

Регионалне теме европски и балкански лидери разматраће заједно 1. марта у Софији. Балканску турнеју европска тројка наиме завршава у Бугарској. Ручку ће присуствовати и премијер државе Бојко Борисов.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара