Брнабићева у Лондону, сутра на Инвестиционом самиту

Председница Владе Србије Ана Брнабић допутовала је у Лондон, где ће сутра учествовати на Инвестиционом самиту Западног Балкана који организује Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

Ана Брнабић сматра да је то добра прилика да од британске премијерке Терезе Меј чује њено гледиште о Западном Балкану.

"У овом тренутку добра је прилика да се упознамо, добра је прилика такође да од премијерке Терезе Меј чујемо о њеном гледишту на Западни Балакан и да видим како се то уклапа у нашу даљу стратегију, али свакако постоји ту чини ми се много потенцијала између Србије и Велике Британије, па ето ово може да буде добар почетак", навела је Брнабићева.

Премијерка ће учествовати на панелу премијера Западног Балкана на којем ће говорити о приоритетима Србије, визији и значају регионалне сарадње, као и значајним регионалним пројектима.

Брнабићева ће учествовати на панелу о повезивању у региону, где ће говорити о дигиталној агенди за регион Западног Балкана, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Представиће могућности и повољности улагања у Србији.

Током учешћа на самиту планиран је састанак Брнабићеве са председником ЕБРД-а, Сумом Чакрабартијем и в. д. замеником помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, Метју Палмером.

Такође, председница Владе Ана Брнабић присуствоваће пријему који ће за премијере Западног Балкана организовати британска премијерка Тереза Меј.

Самит ће отворити председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти и Бојко Борисов, премијер Бугарске, која председава Савету Европске уније.

Скупу ће присуствовати председници влада региона Западног Балкана, министри, водећи привредници и инвеститори.

Први Инвестициони самит земаља Западног Балкана, одржан је у фебруару 2014. године.

ЕБРД је тада у закључцима навела да ће се овакви скупови организовати сваке две године и да ће њихова три основна циља остати увек иста: промовисање региона као инвестиционе дестинације, допринос стабилности у региону кроз јачање регионалне сарадње и унапређење агенде за повезивање.

Овогодишњи самит наставиће такав рад, посебно у промовисању пројеката у областима саобраћаја и енергије, као кључних регионалних "уских грла".

Пошто за регионалну интеграцију није важна само физичка инфраструктура, дискутоваће се и о начинима да се унапреди план за даље "меко повезивање".

Кључни елементи тога биће стварање јединственог инвестиционог простора који укључује хармонизацију законодавства, уклањање нетарифних препрека, побољшање вертикалних и хоризонталних веза тржишта капитала, јачање пословног окружења у региону и олакшавање страних инвестиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво