Колико је далеко или близу решење за Космет

Београд неће одустати од напора да дијалогом дође до решења са Приштином, јер се залаже за компромис. То поручује шеф дипломатије Ивица Дачић и подсећа да Београд то покушава последњих пет година, чинећи, како каже, надљудске напоре да често мири непомирљиво.

"Медијација, спречавање и решавање конфликата у настајућој парадигми" – у крајње општем наслову међународне конференције, у организацији бившег шефа дипломатије Ивана Мркића, његов наследник нашао је место за конкретно питање Космета.

Поједини стручњаци, попут Тибора Варадија, верују да ово неће бити година решења. Не искључују замрзнут конфликт. Да ли смо нечему ближи?

"Не могу да кажем да ли смо ближи или нисмо ближи", рекао је шеф дипломатије Ивица Дачић.

"Али је немогуће тражити комромис где ће једна страна бити стално оштећена, да не кажем, ојађена, то је немогуће, немате решење", додаје Иван Мркић.

Ипак, највиши званичници Уније понављају да неће увозити нерешене конфликте.

"Ако Србија жели да буде чланица, онда та земља мора да са Косовом нађе правно обавезујућу форму нормализације. Споразум мора бити обухватан, коначан и правно обавезујућ", поручио је европски комесар Јоханес Хан.

Ивица Дачић пита да ли се то односи и на Приштину?

"Нисмо деца којој ће дати лизалицу, зато што су нам рекли бићете чланица ЕУ и ми ћемо заборавити Косово. Они не познају српски народ, који из ината на то неће пристати", навео је министар спољних послова.

У Канцеларији за Косово и Метохију лоптицу, када је реч о решењу, ипак, враћају народу.

"О сваком понуђеном или дефинисаном решењу за будућност КиМ, коначну реч даће народ Србије, не било који страни званичник или амбасада, не било који центар политичке или друге моћи", истиче директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

До тада, Београд, каже шеф дипломатије, ради на томе да број земаља које су признале јужну покрајину буде испод 100, односно 96.

Иако није пресудно, јер Кина и Русија ветом могу да спрече чланство у УН, Приштина у том случају не може да тврди да их је признало више од половине од 193 чланице те институције.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи