Тачи и даље одбацује план у шест тачака

Хашим Тачи одбацио могућност да се, упркос одлуци Савета безбедности, на Косову примени шест тачака из извештаја Бан Ки Муна. Косовски премијер не прихвата ни ревизију Кумановског споразума.

Хашим Тачи је домаћој и страној јавности поручио да су то "лоши снови Београда", додајући да је циљ Приштине био да тих шест тачака не буду део ниједног документа.

"Заборавите шест тачака, неће се то применити на Косову, оне нису наша тема, тема је спровођење воље народа Косова, изградња и развој државе, примена документа председника Ахтисарија - шест тачака је мртво", истакао је косовски премијер. 

Поводом иницијативе председника Србије Бориса Тадића о ревизији Кумановског споразума, Тачи је рекао да међународни и представници Београда могу да разговарају о проблемима унутар Србије, али не и о Косову.

Тачи је навео да "Косово има своју војску, своје безбедносне органе, НАТО", истичући да су "суверенитет и интегритет Републике Косова неотуђиви".

"Сваки српски војник и српска администрација је напустила Косово, али сан Београда остаје, ја им тај сан нећу бранити, али су ти снови умрли на Косову", рекао је Тачи.

Косовски премијер је додао да Еулекс има мандат ЕУ и да може да функционише само у оквиру тог мандата, да поштује косовски Устав и косовску реалност.

"Затражићу почетак операционализације Еулекса, нудим нашу пуну сарадњу, а Еулекс треба да од првог дана функционисе и на северу Митровице", рекао је Тачи.

Он је захвалио представницима свих политичких странака и цивилног сектора на јединственом ставу поводом непризнавања шест тачака.

Тачи није искључио могућност "фрустрираних појединаца", али, по њему, званичан став Косова јесте прихватљив највећем броју грађана Косова.

Кад је реч о пуштању на слободу три немачка агента, Тачи је само рекао да је то "ствар спровођења закона и правосудних органа а то значи да политика треба да буде што даље".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи