Јункер у првој званичној посети Западном Балкану, у понедељак у Београду

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер сутра започиње званичну посету Западном Балкану, а у понедељак, заједно са комесаром Јоханесом Ханом, долази у Београд, где ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем.

Планирано је и заједничко обраћање медијима Јункера и Вучића, као и заједничка вечера.

У уторак, 27. фебруара, председник Европске комисије се састаје са премијерком Аном Брнабић.

Из ЕУ је поводом посете Јункера региону, прве у његовом мандату председника Европске комисије, поручено да ће циљ његових разговора са лидерима свих шест "западнобалканских партнера" бити представљање нове Стратегије проширења и обновљене динамике и интереса ЕУ за регион.

"Основна порука посете биће суштина Стратегије од 6. фебруара, која представља свеобухватни приступ Западном Балкану и то не само у смислу велике политичке и шире геополитичке важности региона за Европу, већ и наглашава шест одвојених области које ће бити кичма тог новог приступа", изјавио је портпарол Европске комисиије Маргаритис Схинас.

Схинас је за Танјуг најавио да очекује да Јункер искористи прилику да "лидерима, политичким чиниоцима и друштву" у региону објасни "веродостојност порука" које стижу из Брисела.

У званичном календару Европске комисије наведено је да ће председник Комисије Жан Клод Јункер 25. фебруара прво допутовати у Скопље, где ће се састати са македноским премијером Зораном Заевим и председником Ђорђем Ивановим. 

Јункер затим путује у Тирану, где ће му се прикључити и комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, а састају се са премијером Албаније Едијем Рамом и председником Иљиром Метом.

Лидери Западног Балкана у Бугарској

У среду 28. фебруара Јункеру и Хану у обиласку региона придружује се и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини, прво у посети БиХ, а касније истог дана и у посети Приштини, где ће највиши ЕУ званичници разговарати са председником, премијером и председником паралмента.

Балканску турнеју европска тројка завршава 1. марта у Бугарској, где ће заједно са премијером Бојком Борисовим бити организован ручак за лидере "западнобалкансе шесторке".

"Ово је велики тренутак. На крају посете ће се сви лидери заједно са председником Јункером и премијером Борисовим састати у Софији. То је важан корак и у погледу предстојећег самита Западног Балкна и ЕУ, који се планира за 17. мај. Ово је још један доказ обнављања динамике и интереса које ова Европска комисија жели да унесе у наше односе са партнерима на Западном Балкану", изјавио је портпарол Европске комисије Маргартис Схинас у изјави за Танјуг.

Јункер је био у фокусу јавности на Западном Балкану када је ступањем на место председника Комисије 2014. године поручио да у току његовог мандата неће бити новог проширења ЕУ.

Три године касније Јункер је као први ЕУ званичник дао оквирни рок за проширење ЕУ на Западни Балкан, најавивши Стратегију за кредибилно приступање Србије и Црне Горе ЕУ до 2025. године.

Одоговарајући на питање Танјуга о могућностима за улазак Србије у ЕУ, Јункер је крајем прошле године изјавио да очекује "Србију у ЕУ и пре 2025. године."

Последње поруке председника Европске комисије односиле су се на неопходност решавања билатералних спорова између земља региона пре уласка у ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво