Селаковић: Српски народ је онолико јак колико је снажна Србија

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић истакао је у Бањалуци да ће Срби, ма где живели, бити онолико јаки колико је уважена, поштована и цењена Србија, као њихова матична држава.

Никола Селаковић је, на отварању Првог форума дијаспоре, који је организован на иницијативу председника РС Милорада Додика, нагласио да се уз мере економске политике и економског јачања Србије на спољнополитичко плану променила наша позиција.

"Није још довољно промењена, колико би желели, али Србија је, водећи једну политику гаранције апсолутних права припадницима националних мањина на својој територији стекла легитимитет и право да за Србе где год живели тражи ништа мање него оно што пружа другим народима у нашој земљи", објаснио је Селаковић.

"Српске заједнице у расејању биће онолико уважене колико је јака и уважена Србија, односно РС, али и Србија и РС биће онолико уважена колико ћете ви као појединци где год живели бити уважени, остварени, угледни и поштовани. Свако од вас је ништа друго него амбасадор нашег народа. Када будемо схватили да свако својим делом утиче како ће бити Србија и РС онда ће то бити кључ нашег успеха", рекао је он.

Селаковић је казао, да је међу присутнима сигурно и оних који су спремни да упуте речи критике матици што она није организовала овај скуп, и објаснио да је било потребно у Србији уредити унутрашње односе, решити нагомилане проблеме.

"Решавамо их успешно и кроз Декларацију, односно Анекс споразума о специјалним везама РС и Србије, Србија и Српска ће, кроз низ конкретних мера, формирањем посебних институција, као што је Национални савет за бригу о Србима ван Србије, придати посебну пажњу свакој заједници Срба у региону и свету и на ефикасни начин помоћи", најавио је Селаковић.

Србија и РС на стратешком плану све више иступају заједно 

Он је указао да Србија и РС, на стратешком плану све више иступају заједно по питањима од суштинског значаја, посебно од круцијалног значаја за јединство српског народа.

У вези са тим, Селаковић је нагласио да не треба да постоје поделе на Србе из Србије, Српске, или других земаља, па су због тога Србија и РС у стручним тимовима израдиле важан стратешки акт који ће у форми првог анекса споразума о специјалним односима РС и Србије бити усвојен од органа Србије и РС и обавезати, те усмерити на стратешко делвање када су у питању заштита културног, духовног и националног идентитета српског народа.

Рекао је да је разлог што нису у израду укључени Срби из региона, чињеница што су Срби у Србији и РС конститутивни народ и имају суверену власт на својој територији, те што Србија као матица има специјалне односе са РС, као и уставну обавезу да брине о својој дијаспори и народу заједно са Српском, а то може кроз државне органе и институције система спроводећи потребне мере.

Селаковић је указао да је последњих година и деценија број Срба у Аустрији премашио број Срба у Хрватској, Словенији и Македонији заједно.

Проблеми у односу према дијаспори проистицали су у прошлости због немања јасне стратегије, као и плана за деловање.

Нагласио је да Срби не траже ништа више од онога што већ постоји у свету, и с тим у вези је указао на друге земље са бројном дијаспором, као што је на пример Грчка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи