Јоксимовић: Србија ће помоћи БиХ на европском путу

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је у Бањалуци да је Србија као тренутни лидер у процесу европских интеграција конструктивна и спремна да помогне суседним земљама и нагласила да ће српско министарство помагати и даље БиХ на припреми одговора за упитник Европске комисије.

"Србија је ту и Србија је конструктивна и хоће да своју улогу лидера у процесу заједно са Црном Гором, онако како је стратегија и препознала, испуни на прави начин", рекла је Јадранка Јоксимовић на конференцији "Западни Балкан и чланство ЕУ – јача регионална сарадња у циљу бржег процеса ЕИ", која се одржава у Бањалуци.

Честитала је колеги Игору Црнатку на упорности и доследности у намери да организује ову конференцију и поред потешкоћа које су постојале.

Јоксимовићева је навела да бити тренутни лидер у процесу европских интеграција за Србију значи и додатну обавезу да "свима другима, нашим суседима, земљама са којима желимо да имамо најбоље могуће односе помогнемо у сваком погледу – техничком и политичком и ми смо то и до сада радили".

Нагласила је да је Министарство за европске интеграције у претходном периоду много помагало и помагаће и даље БиХ на припреми одговора за упитник Европске комисије.

"Надам се да ћете доласком и председника Европске комисије Жан Клод Јункера идуће недеље моћи да предате упитник и то ће заиста отворити једну нову преспективу и за БиХ", истакла је Јоксимовићева и додала да је врло важно што ће након објављивања стратегије проширења председник Европске комисије доћи у регион.

"Ми га очекујемо у понедељак и уторак у Србији, знам да у среду долази и да ће бити заиста добар и важан дан, ја верујем и за БиХ и процес европских интеграција", рекла је Јоксимовићева.

Истакла је да формат где су били укључени парламентарци и са друге стране представници извршне власти на најбољи начин шаље поруку колико је важно да се на свим нивоима власти интрарегионално сарађује како би се променила вечито суморна атмосфера неких очекивања, стално неких проблема који долазе из овог региона. То треба да се замени са неким ведрим приликама и бољим погодностима за наше грађане, указала је Јоксимовићева.

"То није ствар политичке воље, то је ствар одговорности свих озбиљних политичара. И у том смислу ја заиста мислим да је ова иницијатива министра Црнатка показала да је он испред БиХ препознао значај и стратегије и добросуседнске сарадње и у том смислу изузетно вреднујем значај ове конференције", тврди Јоксимовићева.

Што се тиче Србије, подсетила је да је наша земља отворила 12 поглавља, а привремено затворила два.

"Очекујемо динамику убрзања процеса, имамо заредом три председавања Бугарске, Аустрије и Румуније које су заправо државе које промовишу и подржавају политику проширења Европске уније и у том смислу заиста верујем да уз подршку коју нам документ стратегије проширења даје, можемо заиста сви да напредујемо у односу на остварени напредак у овојх фази", истакла је Јоксимовићева.

Указала је да је важно сачувати индивидуални критеријум оцене напретка у европским интеграцијама.

"То не треба да буде дестимулишуће ни за кога, ја врло добро знам да нереални оптимизам звучи као нека демагогија и знам за бројне интерне проблеме и у БиХ, али ја заиста сматрам да је за све нас у региону, а рекла бих посебно за БиХ, изузетно важно да задржи ту једну 'кровну' политику проевропске агенде, реформи у земљи и јасног стратешког правца ка Европској унији", навела је Јоксимовићева.

Министарка је изразила уверење да ће БиХ и Србија заједно имати бољу будућност у Европској унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи