Дачићева молба Гамбији да преиспита одлуку о признању Косова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је гамбијском колеги Усаину Дарбоу пренео молбу да руководство његове земље још једном преиспита одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова.

"Моја молба и предлог нашим пријатељима из Гамбије био је да још једном преиспитају одлуку коју је донела бивша власт и бивши председник 2009. о признању једнострано проглашене независности Косова, јер све већи број земаља преиспитује те одлуке и ја сам изразио наду и нашу жељу да и Гамбија преиспита ту одлуку", рекао је Дачић новинарима након састанка.

Како је рекао, упознао је Дарбоа с тим шта се дешавало протеклих година и деценија, те да је реч о једностраном акту који је и даље предмет различитих мишљења и оспоравања, као и да постоје земље које су признале, али и велики број чланица СБ УН, попут Русије и Кине, те других великих земаља, муслиманских, које нису признале једнострано проглашену независност Косова. 

Министар спољних послова Гамбије Усаин Дарбо рекао је да Гамбија откако има нову власт разматра одлуке које је донела претходна влада, јер, каже, сматра да нису биле спроведене одговарајуће процедуре.

"Верујемо у уједињене државе, против отцепљења смо, то је једна од одлука претходног режима, мораћемо да о томе водимо разговоре и верујем да ћемо у блиској будућности можда бити у могућности да најавимо нешто на задовољство обе стране, али прво морамо да поштујемо одређене процедуре", рекао је Дарбо.

Дачић је такође приметио да Србија и Гамбија имају много заједничких тема за сарадњу у будућности. 

"Спремни смо да унапредимо сарадњу у свим сегментима, желимо да у нашу земљу дође председник Гамбије и, наравно, желимо народу Гамбије што бржи развој", пренео је Дачић, напомињући да је Србији, након политичких промена у Гамбији, част да помогне у развоју те земље.

Дачић је додао да је Дарбо први званичник из Гамбије који је дошао у нашу земљу после много година, те поручио да је Србија веома заинтересована да обнови односе са земљама са којима је имала добру сарадњу у време Титове Југославије.

Дачић: Стратешки интерес да обновимо односе  

"Наравно да наши односи данас нису тако добри и развијени као што су некада били, а нама је стратешки интерес да их обновимо. Подсетићу да је бивша Југославија оснивач Покрета несврстаних и да смо снажно подржавали борбу против колонијализма афричких народа, да је на Титову иницијативу направљена Организација афричког јединства и то се данас слави као Дан Африке, 25. маја", подсетио је Дачић.

Он је најавио потписивање протокола о сарадњи између два министарства, који подразумева сарадњу у различитим областима, али и међусобну подршку на међународном плану, уз напомену да постоји интерес да се потпише споразум о сарадњи у областима које су од заједничког интереса.

"Економска сарадња је веома мала, постоји велики простор за повећање робне размене, те за унапређење сарадње у области пољопривреде, грађевинарства, војне индустрије, спремни смо да помогнемо у обуци, образовању, путем стипендирања студената из Гамбије. Такође, спремни смо да помогнемо да се успостави сарадња у војнообразовној области, медицини, култури, спорту, борби против организованог криминала, тероризма...", навео је министар. 

Значајна област која би могла да увећа сарадњу је туризам, приметио је Дачић и у том смислу најавио могућност укидања виза. 

Дарбо је рекао да је његова земља претходне 22 године имала веома хаотичан период и да сада жели да има другачију војску, "која служи уставу, а не појединцима, што је раније био случај" и да би у том смислу припадници гамбијске војске могли да добију помоћ у обуци од Србије, а такође, поменуо је туризам као област о којој треба разговарати. 

Дарбо је захвалио домаћину и нагласио да је осетио љубазност људи из Србије, те да се осећао "као да је дошао кући" и да верује да односи између Гамбије и Србије могу даље да јачају, као и да ће то бити у складу са одлукама које ће, нада се, донети у блиској будућности.

"Захвалан сам на топлој добродошлици, ово је почетак успешног, топлог пријатељства Гамбије и Србије", рекао је Дарбо, кога је српски колега представио као дисидента који је дуго година био противник тадашњег председника Џаме и који је био у затвору као лидер опозиције, а ослобођен је када је Џама изгубио председничке изборе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи