Ружић: 320 милиона динара за финансирање пројеката у општинама

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже за РТС да јавни позив за финансирање пројеката у локалним самоуправама почиње данас и да ће трајати до 15. марта. Напомиње да је основни услов за учешће на конкурсу да постоји пројектна документација, сагласност и дозволе.

Бранко Ружић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да Министарство државне управе и локалне самоуправе упућује позив градовима и општинама да од данас до 15. марта пријаве пројекте за коришћење средстава из буџетског фонда за локалну самоуправу.

"Определили смо пре свега, средства за инфраструктурне пројекте за објекте од општег друштвеног интереса као што су амбуланте, спортски објекти, вртићи, школе - нешто више од 250 милиона динара, око 50 милиона динара одвојено је за ИТ технологије, е-управу и нешто мање од 20 милиона динара опредељено је за спортске, туристичке и културне манифестације", напомиње министар Ружић.

Каже да је основни услов за учешће на конкурсу да постоји пројектна документација, сагласност и дозволе.

"Комисија за спровођење поступка ће да процени ко је приоритет и надам се да ћемо покрити бар 40, 50, 60 јединица локалне самоуправе. Финансираћемо и пројекте који нису завршени,стављени у функцију, а који су започети", објашњава Ружић.

Додаје да средства морају бити враћена у буџет уколико се не потроше. Општинама је на располагању 320 милиона динара, а буџетски фонд за локалну самоуправу ове године повећан је чак за 32 пута.

Бранко Ружић истакао је и да једношалтерски систем значи да се све управне ствари окупе на једном месту.

"Када је сервис е-беба у питању, више нема потребе да се иде на шалтер већ се све обавља у породилишту. За једношалтерски систем одвојили смо око 50 милиона динара и важно је да у то уђемо поступно. Када распишемо конкурс, видећемо који градови ће аплицирати и у којима ће тај систем најпре бити спроведен", објашњава Ружић.

Каже да је попис имовине у локалним самоуправама поново одложен и да је аљкавост наслеђена из ранијих деценија нешто што се не може променити преко ноћи.

"Тиме се губи много новца и нема реда, ми свакодневно радимо и најважније, када се спроводи реформа је да се прво спроведе реформа менталитета и мислим да идемо у добром правцу", закључује министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи