Командант Кфора: Сви укључени у решавање случаја Ивановић

Генерал-мајор Салваторе Куочи, командант Кфора, рекао је да је убиство Оливера Ивановића под истрагом, да постоји пуна сарадња са Еулексом и да су сви укључени у решавање случаја.

Салваторе Куочи је у интервјуу за РТК оценио да је ситуација на Косову мирна и стабилна и да раде много у координацији са косовском полицијом која је задужžена да држžи ситуацију под контролом.

"Наравно, постоје неки изазови у спровођењу истраге, али косовска полиција је у потпуности професионална, веома заинтересована да реши случај и сваки проблем који би могао да утиче на безбедност на северу Косова", каже Куочи.

Каже да је ситуација на северу "за сада мирна и стабилна", али да постоји бојазан да би нешто могло да се деси и да Кофор ради на безбедности у тој области. 

"Сарађиваћемо и радићемо сви заједно на томе да осигурамо да се ништа не деси. Ми смо добро обучени и спремни да то радимо", каже Куочи.

Куочи каже и да нема доказа да би српске снаге безбедности могле да уђу на север Косова и да то није случај.

"Ми имамо блиску сарадњу са српском страном, немамо доказе да је Србија спремна да уђе на Косово, нема потребе за тим, ми смо овде да осигурамо безбедност свих грађана Косова, а посебно северног Косова и српске мањине, тако да нема проблема", рекао је Куочи.

Кфор повећао присуство на северу 

Командант Кфора наводи да је Кфор повећао присуство на северу само да би показали да су вољни да држžе ситуацију под контролом.

Куочи је рекао да је било неких случајева напада на имовину Срба повратника у Истоку и Клини, а да је полиција открила и ухапсила неколико починилаца који су проузроковали проблеме и да су случајеви и даље под истрагом. 

"То заиста није етнички проблем, иако не искључујемо да би то могло да се деси. Радимо на пуној интеграцији повратника и надамо се да ће њих бити више, а претњи мање него раније", навео је Куочи.

Он је рекао и да и даље има неких етнички мотивисаних проблема, али да је тога мање него раније.

Навео је и да се потреба за заштитом српских манастира и имовине Српске православне цркве на Косову смањила и да Кфор сада чува само Високе Дечане.

Каже и да у другим манастирима, за које је задужена косовска полиција углавном, нема проблема.

"Косовска полиција је преузела дуžжнст да заштити ова места, јер су она део културног наслеђа ове земље. Они морају бити заштићени и интегрисани у друштво и прихваћени као нешто што је део ваше културе", сматра Куочи.

Куочи каже и да има редовне састанке са српским оружаним снагама, а да се састао и са начелником Генералштаба Љубишом Диковићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво