Амбасада САД: Без детаља о "случају Генералштаб"

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду упозната је са наводима о привођењу два америчка држављанина у Србији, али није у могућности да детаљније коментарише тај случај, "из разлога везаних за приватност".

То се наводи у одговору Амбасаде САД на питање Танјуга о хапшењу два америчка држављанина у Београду, који су, уз две Украјинке, дроном снимали објекат "старог Генералштаба", у којем су сада смештене војне безбедносне агенције.

Амбасада истовремено истиче да је "безбедност и сигурност грађана САД на прекоморским територијама један од њених највиших приоритета".

"Када је амерички држављанин ухапшен на прекоморској територији, настојимо да га посетимо што је пре могуће", наводи се у одговору Амбасаде.

Више јавно тужилаштво преузело је јуче случај због којег је у недељу Војна полиција ухапсила двојицу Американца и две Украјинке који су дроном снимали објекате Генералштаба и наложило прикупљање потребних обавештења поводом тог догађаја, речено је Танјугу у том тужилаштву.

Кривичне пријаве полиција за сада није поднела ни против једне особе.

Два Американца и две Украјинке ухапшени су у Београду у недељу због снимања објеката Генералштаба беспилотном летелицом с камером високе резолуције, у војном складишту на Фрушкој гори истог дана ухапшени су Британка и Авганистанац са италијанским пасошем, док је код Новог Сада војна полиција привела две особе из Шпаније због неовлашћеног уласка у касарну "Петроварадин".

Позивајући се на изворе у врху безбедносних структура Србије, београдске Новости су јуче писале да су држављани САД и Украјине изјавили да су дрон подигли због снимања документарног филма о последицама америчких војних интервенција у свету по децу из бомбардованих подручја.

Они су рекли да припадају невладиној организацији из Калифорније која се бори за обелодањивање истине о војним интервенцијама у свету.

"Њихов дрон је био комерцијални, али са камером изузетно високе резолуције", рекао је неименовани саговорник Новости

Помоћу овог уређаја, они су направили двоминутни снимак рушевина из 1999. године, али и детаље зграде старог Генералштаба, где су седишта војних обавештајних служби, навео је београдски лист. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво