Уочи посете Сергеја Лаврова Београду

У Србију у среду долази руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Посетом обележава 180. годишњицу успостављања дипломатских односа Србије и Русије. Том приликом разговараће о политичким и економским темама.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, на јучерашњем отварању изложбе посвећене 180. годишњици дипломатских односа Русије и Србије, рекао је да "промене које су се десиле у Европи и свету у протекле две деценије не могу да се не одразе на наше земље".

Али оно што се никада не мења јесте спремност да помогнемо једно другом, наше искрено осећање међусобног саосећања и поштовања, поручио је шеф руске дипломатије.

"Господин Лавров је јуче поновио да ће Русија увек бити уз Србију по питању Косова и да ће поштовати свако решење Србије које Србија сама донесе", каже министар за технолошки развој Ненад Поповић.

Традиционална церемонија полагања венаца на Гробље ослободилаца Београда и Руско гробље и обилазак радова на мозаику у главној куполи Храма Светог Саве, који су финансирале руске фирме, симболично ће указати на историјске и духовне везе народа.

Састанци са председником Србије, премијерком и српским шефом дипломатије тицаће се Косова и Метохије, билатералних питања и геополитичких прилика на Балкану.

У више наврата, па и уочи посете, Лавров је упозорио да се на Балкану прибојава украјинског сценарија уколико решења за регионалне проблеме буду наметана силом.

Економији, као најснажнијем темељу међудржавних односа, биће посвећена посебна пажња.

На мешовитом комитету двеју влада у Сочију одређени су најважнији правци сарадње.

"Ове године се очекује раст нашег извоза до 20 одсто, што су одлични показатељи, али још једном напомињем да је важно да мали и средњи бизнис што више учествују у том процесу", рекао је Поповић.

У наставку посете шефа дипломатије, руски привредници организују низ активности у нашој земљи. Средином марта биће одржана изложба Експо Русија–Србија. Очекује се и посета министра за северни Кавказ јер је управо то регион одређен за убрзан развој и инвестиције у којем би могле да се нађу наше грађевинске и пољопривредне фирме.

Уколико се изузму енергетика и велике фирме, мала и средња предузећа чине трећину размене две земље, каже руски трговински представник у Србији и најављује подстреке, поготово за оне у дигиталној сфери.

"То је будућност свих нас. Ми знамо да у Србији постоји велики потенцијал. Србија је дала свету Михајла Пупина и Николу Теслу. Знам и да сада тренутно многи српски млади људи раде у иностранству, у Америци, у тим силицијумским долинама, заједно са својим руским колегама. Зашто да не спојимо тај потенцијал који они имају", истиче Андреј Хрипунов, трговински представник Русије у Србији.

Очекује се да се у Србији ускоро појави руски гигант "Јандекс", познат и као руски "Гугл". Између технопарка Сколково у Москви и српског на Звездари већ је потписан споразум о сарадњи.

Руски региони припремају и велико представљање својих туристичких потенцијала на 40. сајму туризма, који почиње прекосутра на Београдском сајму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво