"Потребан нови нацрт споразума о ЗСО"

Шеф приштинске делегације у дијалогу са Београдом Авни Арифи, потврдио је пред наставак разговора следеће недеље у Бриселу да ће бити речи и о Заједници српских општина, потенцирајући да је за успостављање те организације потребно ревидирати постојећи споразум.

"Удружење (Заједницу) треба успоставити на основу одлуке Уставног суда, са израдом новог нацрта споразума", рекао је Арифи листу Зери.

Наставак дијалога на техничком нивоу очекује се 26. фебруара, пошто је прекинут 16. јануара, након убиства Оливера Ивановића.

Београд и српски представници на Косову и Метохији не пристају на израду статута Заједнице српских општина по одлуци косовског Уставног суда, који не даје право посебности тој организацији, тврдећи да се одлука Уставног суда коси са постигнутим споразумом 2015. године. 

Арифи је навео да ће у Бриселу бити речи и о другим споразумима који се не спроводе, укључујући споразум о слободном кретању и енергетици.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће се у оквиру наставка техничког дијалога између Београда и Приштине разговарати и о истрази о убиству Оливера Ивановића и додао да Београд очекује одговоре.

Марко Ђурић је новинарима рекао да ће Београд имати много питања за своје саговорнике и да ће због тога у Брисел поћи и компетентни стручњаци из полиције.

Поред тога, српска делегација ће понудити разговоре о формирању Заједнице српских општина, као и о проблемима Срба на КиМ међу којима су они који се тичу личних исправа, преласка административне линије...

"За нас од Заједнице српских општина нема важнијег питања. То је нешто што нам дугују 1.766 дана и то је тема свих тема", рекао је Ђурић.

Ђурић истиче да ће српска страна искористити састанке на најпродуктивнији начин, те да то, како каже, заиста буде дијалог и сарадња, а не "нешто што ће некоме послужити да се слика".

Технички дијалог између Београда и Приштине почеће од 26. фебруара, а трајаће до 28. фебруара у Бриселу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво