Поповић: Србија спремна за компромис о КиМ

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић каже за РТС да је Србија отворена за сваки дијалог са косовским Албанцима како би се дошло до решења које је прихватљиво и за Албанце и за Србе, поштујући Устав Србије и Резулуцију 1244.

Ненад Поповић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је Србија спремна за компромис, али да се резулуција 1244 мора поштовати и да треба разговарати о свим могућим модалитетима.

"Сматрам да са Албанцима треба разговарати о свим могућим моделитетима, да добију највећу аутономију, али у оквиру Устава Републике Србије и оквиру Резулуције 1244 Савета безбедности УН", наводи Поповић.

Истиче да су ту Резулуцију донели важни међународни фактори и додаје да Србија има подршку Русије, Кине и пет земаља ЕУ које нису признале независност Косова.

"Ту Резулуцију су донели баш сви светски важни међународни фактори, тако да њихову подршку треба да имамо. Србија ће се за то борити а на нашој страни имамо Русију и Кину и пет земаља ЕУ које нису признале независност Косова", наводи министар.

Додаје да се на њих констатно врши притисак да признају независност КиМ.

"Они те земље убеђују већ 18 година неуспешно и ја сам сигуран да ће се после става Шпаније где Косово искључиво виде као регион Србије, отворити огроман маневарски простор за нашу Владу и председника Вучића који све чини да се у једном дијалогу, у компромису дође до решења које је прихватљиво и за Албанце и за Србе, поштујући Устав Србије и Резулуцију 1244", наводи Поповић.

О односима Србије и Русије

Истиче да Србија усклађује своју међународну политику са ЕУ, али да никада неће увести санкције Русији и да то ниједна влада не би урадила.

"Србија усклађује своју међународну политику са Европском унијом, али што се тиче Русије, ту је врло јасан став нашег председника и целе наше Владе а то је да Србија никада неће увести санкције Русији", наводи Поповић.

Осврћући се на сутрашњу посету Сергеја Лаврова, наводи да је посета важна јер је Русија увек била уз Србију. 

"Посета је важна, Русија је увек била уз Србију и Русија апсолутно подржава политику коју водимо по питању КиМ и дијалог који водимо, али подржава и Резолуцију 1244", наводи министар.

Додаје да Лавров долази и поводом обележавања 180 година дипломатских одсноса Русије и Србије.

Када су у питању економски односи са Русијом, наводи да постоје огромни потенцијали.

"Имали смо састанак на Мешовитом комитету са Руском федерацијом о економији и потенцијалима. Наш заједнички обрт је дошао до 2, 5 милијарди долара али потенцијали су много већи", рекао је Поповић.

Додаје да носиоци треба да буду мала и средња предузећа.

"Ради се на хоризонталном повезивању привредника не само великих система као што су Нафтна индустрија Србије и "Гаспром њефт" већ и малог и средњег бизниса", наводи министар.

Наводи да Влада и председник чине све да односи буду бољи и додаје да се ове године очекује раст нашег извоза у Руску федерацију до 20 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара