Жигманов: Кључно питање политичко представљање

Представници хрватске националне мањине у Србији разговараће са председником Србије. На разговор с Вучићем стижу и представници удружења несталих лица из Хрватске.

Председник Србије Александар Вучић примиће данас представнике хрватске националне мањине у Србији, које ће предводити Томислав Жигманов, председник Демократског савеза Хрвата у Војводини.

У интервјуу за РТС, Жигманов је рекао да је кључно питање политичко представљање, т.ј да се, како каже, осигура учествовавње у процесима доношења одлука, односно обезбеде загарантовани мандати. 

"Ми хоћемо да се доследно спроведе споразум о међусобној заштити мањина између Републике Хрватске и Републике Србије када је у питању српска заједница у Хрватској или хрватска у Србији. Члан 9 врло јасно говори да се припадницима и једне и друге мањине треба осигурати заступљеност у представничким телима на свим нивоима власти, од локала преко покрајинских тела до Републике и у извршном сегменту на локалном новоу ", рекао је Жигманов. 

Упитан која су приоритетна питања за хрватску заједницу у Србији, Жигманов  је рекао да су то штампање уџбеника за средњу школу и предшколце, питање лиценци за оне који могу да предају на хрватском језику.

Затим, каже, обезбеђивање простора за рад хрватским културним друштвима, наставак рада на добијању родне куће Бана Јосипа Јелачића, али и повраћај имовине као што је хрватски дом у Сремској Митровици, и обнова домова културе и комуналне инфраструктуре.

"Питања која смо кандидовали као отворена један део је решен захваљујући настојању тада премијера Александра Вучића. Сада отварамо нова питања и очекујемо да ће на исти начин бити решена", нагласио је Жигманов. 

Састанак је предвиђен за 10 сати. 

Одмах потом, у 12 сати, Вучић ће примити и представнике хрватских удружења несталих лица, саопштила је прес служба председника Републике.

Састанци се реализују недељу дана након што је председник Вучић боравио у посети Хрватској на позив председнице Колинде Грабар Китаровић.

број коментара 12 пошаљи коментар
(уторак, 20. феб 2018, 13:26)
Mita [нерегистровани]

Predstavnici nacionalnih manjina

Srbija nece nacionalnim manjinama uskratiti pravo koje im zakonom sleduje.

(уторак, 20. феб 2018, 12:09)
Evica [нерегистровани]

Reciprocitet

Manjine u nasoj zemlji uzivaju sva prava.Treba voditi racuna o reciprocitetu.

(уторак, 20. феб 2018, 11:04)
anonymous [нерегистровани]

Da se zna

Srbija sve nacionalne manjine tretira sa postovanjem u skladu sa Zakonom i Ustavom Republike Srbije. Medjutim, isto to se ne moze reci i za Republiku Hrvatsku.

(уторак, 20. феб 2018, 10:52)
Lola [нерегистровани]

Жигманов: Кључно питање политичко представљање

Srbija ceni i postuje sve nacionalne manjine!

(уторак, 20. феб 2018, 10:43)
anonymous [нерегистровани]

susret

Današnji susret Vučića i Žigmanova je dobra osnova za početak rešavanja problema Hrvata u Srbiji. Problem političkog predstavljanja je moguće rešiti samo izmenom postojećeg izbornog zakona. Za to je nužan politički konsenzus svih stranaka u Skupštini Srbije. Vučić svakako ima dobru volju da ovaj problem što pre reši, ali mnogo toga zavisi i od opozicije.

(уторак, 20. феб 2018, 10:38)
anonymous [нерегистровани]

sva prava

Hrvati u Srbiji imaju sva prava kao svi drugi narodi i nisu gradjani drugog reda.

(уторак, 20. феб 2018, 10:32)
andjelka [нерегистровани]

briga

Naša zemlja je uvek brinula o manjinskim narodima pa tako mislim da će i ovaj put biti nadjeno rešenje za njihove probleme

(уторак, 20. феб 2018, 10:20)
dada [нерегистровани]

aaa

Srbija je oduvek brinula o manjinama...

(уторак, 20. феб 2018, 10:07)
jovan [нерегистровани]

jovan

Srbija vodi racuna o manjimana.

(уторак, 20. феб 2018, 10:07)
Gavra [нерегистровани]

Saradnja

Jacanje saradnje i pomoci na svim nivoima je pocelo, treba da vidimo kakvi ce biti koraci iz HR.