Жигманов: Кључно питање политичко представљање

Представници хрватске националне мањине у Србији разговараће са председником Србије. На разговор с Вучићем стижу и представници удружења несталих лица из Хрватске.

Председник Србије Александар Вучић примиће данас представнике хрватске националне мањине у Србији, које ће предводити Томислав Жигманов, председник Демократског савеза Хрвата у Војводини.

У интервјуу за РТС, Жигманов је рекао да је кључно питање политичко представљање, т.ј да се, како каже, осигура учествовавње у процесима доношења одлука, односно обезбеде загарантовани мандати. 

"Ми хоћемо да се доследно спроведе споразум о међусобној заштити мањина између Републике Хрватске и Републике Србије када је у питању српска заједница у Хрватској или хрватска у Србији. Члан 9 врло јасно говори да се припадницима и једне и друге мањине треба осигурати заступљеност у представничким телима на свим нивоима власти, од локала преко покрајинских тела до Републике и у извршном сегменту на локалном новоу ", рекао је Жигманов. 

Упитан која су приоритетна питања за хрватску заједницу у Србији, Жигманов  је рекао да су то штампање уџбеника за средњу школу и предшколце, питање лиценци за оне који могу да предају на хрватском језику.

Затим, каже, обезбеђивање простора за рад хрватским културним друштвима, наставак рада на добијању родне куће Бана Јосипа Јелачића, али и повраћај имовине као што је хрватски дом у Сремској Митровици, и обнова домова културе и комуналне инфраструктуре.

"Питања која смо кандидовали као отворена један део је решен захваљујући настојању тада премијера Александра Вучића. Сада отварамо нова питања и очекујемо да ће на исти начин бити решена", нагласио је Жигманов. 

Састанак је предвиђен за 10 сати. 

Одмах потом, у 12 сати, Вучић ће примити и представнике хрватских удружења несталих лица, саопштила је прес служба председника Републике.

Састанци се реализују недељу дана након што је председник Вучић боравио у посети Хрватској на позив председнице Колинде Грабар Китаровић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво