Вучић: Мој став о КиМ крајем априла, неозбиљне предлоге цепам

О решењу за Косово рећи ћу шта мислим крајем априла, поручио је председник Александар Вучић, приметивши да су идеје које се поново појављују последњих дана – о подели и сличним моделима – неозбиљне, а да ми треба да идемо са озбиљним циљевима.

"И ја ћу то објавити крајем априла, јер мислим да треба да имамо идеје и позитиван правац у решавању тог питања", рекао је Вучић гостујући у емисији Ћирилица на телевизији Хепи.

Како је рекао, он је до сада поцепао више таквих папира који су нудили решења.

Иза свих тих "нових" предлога, како је рекао, крије се покушај да сви кажу "Вучић је довољно јак, уме да трпи критику, нападе, ајде да га натерамо да то не баш формално, али да некако призна, а ми ћемо видети шта можемо да дамо Србији, али нека забораве на Косово".

"А ја, кад год сам добио неки такав папир, а обично је то уз текст 'немој да се љутиш, али ево шта предлажемо', сваки такав папир сам поцепао... Знате колико сам их поцепао...", рекао је Вучић.

Упитан ко то ради, рекао је "цео свет", алудирајући да је то западни свет, који је признао Косово.

Али, како је приметио, ми морамо да будемо ти који ће размишљати и ићи с озбиљним циљевима.

"Предлог неће бити 'драги Албанци, препуштамо вам све'"

Вучић је истакао да не жели да учествује у било чему што би нас водило у ратове, али и да предлог са којим ће изаћи пред грађане Србије у вези са Косовом сигурно неће бити "драги Албанци, препуштамо вам све".

"Ја ћу свакако изаћи са предлогом, пошто нисам био кукавица ни када смо спровели фискалне реформе, чиме се хвалимо и дичимо, а и други хвале. Имаћу храброст да кажем шта је предлог. Ако га не бисмо имали, имали бисмо замрзнути конфликт", објаснио је председник.

Вучић је указао да се поставља питање хоћемо ли ми Срби због тога што смо љути, доживели неправду, што су само нас бомбардовали и на нас извршили агресију, себи одсећи још једну руку у будућности.

"Од 1989. године у Војводини имамо негативни природни прираштај, од 1992. у централној Србији, бројеви су драматични за Србију, нестајемо као нација. То што економски растемо јесте недовољно брзо да можемо да се поредимо са Немачком и Француском. И даље ће бити за пет или десет година бољи живот у тим земљама, и када будемо чланица ЕУ, људи ће одлазити тамо много брже него сада", упозорио је председник.

Указао је да, "када постави питање странцима о томе што су дали Албанцима независност без референдума иако имају матичну државу, дали им додатно право на опредељење без исказивања воље на самоопредељење, што је стравичан преседан, они кажу да је то било тако тада".

Вучић је истакао да сада "кажу да не смемо да питамо за неку територију, јер ако то питамо, кажу нам да отварамо Пандорину кутију и да то радимо због Републике Српске".

Председник је истакао да морамо да разумемо да нема љубави, принципа и било чега.

"Поштују нас данас нешто више што смо економски и политички снажнији. Зато смо данас поштованији, угледнији и уваженији. Не воле нас ни мање ни више, јер имају своје интересе, а ми наше", подвукао је Вучић.

Пренео је да, када пита странце како да објасни свом народу да се Албанцима може дати 10.000 квадратних километара, и то без икаквог објашњења, а да Срби немају право на то, "влада тишина и поглед у плафон и небо".

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи