Ђурић: Београд ће поставити питања о убиству Ивановића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће се крајем фебруара у оквиру наставка техничког дијалога између Београда и Приштине разговарати и о истрази о убиству Оливера Ивановића и додао да Београд очекује одговоре.

Марко Ђурић је новинарима рекао да ће Београд имати много питања за своје саговорнике и да ће због тога у Брисел поћи и компетентни стручњаци из полиције.

Поред тога, српска делегација ће понудити разговоре о формирању Заједнице српских општина, као и о проблемима Срба на КиМ међу којима су они који се тичу личних исправа, преласка административне линије...

"За нас од Заједнице српских општина нема важнијег питања. То је нешто што нам дугују 1.766 дана и то је тема свих тема", рекао је Ђурић.

Ђурић истиче да ће српска страна искористити састанке на најпродуктивнији начин, те да то, како каже, заиста буде дијалог и сарадња, а не "нешто што ће некоме послужити да се слика".

Технички дијалог између Београда и Приштине биће одржан од 26. фебруара до 28. фебруара 2018. године у Бриселу.

Ђурић: Бранићемо Србе на КиМ

Марко Ђурић је поручио да ће Београд бранити српске институције и Србе на Косову и Метохији од тренда криминализације севера Косова. истакао је да, према подацима косовске полиције на северу покрајине има мнного мање кривичних дела него у осталим деловима те територије.

Крајњи циљ је, рекао је Ђурић новинарима, да се Срби и српске институције прогласе непостојећим и криминалним, односно да се створе услови за заузимање севера.

"Нећемо то дозволити. Бранићемо наше институције и наш народ", поручио је Ђурић.

На питање о улози Милана Радојичића на северу Косова, Ђурић је казао да свако ко је починио кривично дело треба да одговара, без обзира да ли је Србин или Албанац.

"Србе на КиМ желе да кирминализују и прикажу их као извор проблема. Често се потенцира проблем цветајућег и набујалог криминала. Да ли има на северу КИМ криминала? Да, има га. Да ли га има више него о другим деловима на КиМ? Не, нема га", рекао је Ђурић позивајући се на званичне извештаје приштиснке полиције.

Он је напоменуо да се Радојичић, колико му је познато, бави бизнисом и додао да он није адреса која је дужна да даје ту врсту одговора.

"Упознао сам га и видео у више наврата. Не знам шта вас тачно интересује везано за његово посао. Ја нисам адреса која је надлежна и дужна да даје ту врсту одговора. Понављам, све инсинуације које долазе и за његов рад и за било кога другог, свако ко је крив треба да одговара. Ако нема доказа, није заслужио да се против њега води неутемељена кампања", рекао је Ђурић.

"Није ћутање увек злато, некада је извор нестабилности"

Марко Ђурић је изјавио да га више забрињава изостанак реакције међународне заједнице поводом изјава Едија Раме о јединству Косова и Албаније од самих изјава.

Рамина изјава није прва такве врсте и оне се, додаје Ђурић, понављају у континуитету, а последица су међународне климе која је створена да је то друштвено прихватљиво.

"Не сматрам да је то добро када се показује претензија ка територији других држава. За нас је КиМ територија наше државе и сваки пут када неко испољи ту врсту претензија, наравно да тако нешто не може да буде поздрављено и прихваћено", истакао је Ђурић.

Каже да га увек забрињава када у међународној заједници не постоје једнаки аршини и осуде понашања свих.

Подсећа да се он бави институцијама Србије на КиМ, као и разговорима и преговорима, а постоје они у међународној заједници који би требало да реагују на такве ствари, а не реагују.

"Требало би им поставити питање зашто је то тако и до када планирају да ћуте. Није ћутање увек злато. Некада је ћутање извор даљих провокација и нестаблности", нагласио је Ђурић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво