Вучић: Компромис са Албанцима од животног интереса за Србију и српски народ

Ми се не боримо против Приштине и њихових политичких представника, али се против нас бори Приштина и заједно са Приштином и Вашингтон и Лондон, свуда у свету, на сваком месту, рекао је председник Србије. Александар Вучић потврдио је да ће 26. фебруара бити одржани технички разговори Београда и Приштине, а да очекује да ће политички дијалог бити настављен крајем овог или током идућег месеца.

Александар Вучић изјавио је да је компромис са Албанцима од животног интереса за Србију и српски народ. Компромис, а не препуштање, истакао је Вучић, после разговора са студентима Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици. 

Председник је рекао да је позиција Србије веома тешка. 

"Србија у политичкој арени тешко издржава борбу са великим силама. Ми се не боримо против Приштине и њихових политичких представника. Али се против нас бори Приштина и заједно с Приштином и Вашингтон и Лондон, свуда у свету, на сваком месту", рекао је српски председник.

Објаснио је да они врше директне притиске на земље да не повлаче признање косовске независности, и на земље које то још нису учиниле - да је признају.

Наше, додао је Вучић, није да се дуримо, нити да покушавамо да добијемо битке које не можемо да добијемо, али, каже, борићемо се ми још, политичким средствима, наравно.

Указао је да низ случајева повлачења признања говори о томе да тај процес свакако није једностран, као што га представљају.

Приметио је да се у разговору са студентима са КиМ уверио да они разумеју да морамо да покушамо да постигнемо компромис са Албанцима, а да они који се томе противе не схватају да тиме губимо сви ми, и Србија и Срби, јер "тешко да ће бити више на Косову и Метохији".

"Ти што се бусају у груди, једном у три године оду на Газиместан, а наш народ мора да живи на Косову, да иде свакодневно између Клине и Истока...", рекао је Вучић.

Истакао је да државни врх и он трпе притиске јер им је то и посао, да воде државу, упркос свему, али да се мора разумети да је компромис у виталном интересу и Србије и српског народа.

Председник Вучић је подсетио и да је на примеру самопроглашења независности Косова погажено међународно јавно право и сви правни принципи како би Србији бруталном силом био одузет део територије. 

Како је рекао, велике силе које су признале ту независност и које су у том послу учествовале имају проблем, а то је да су Албанци имали своју матичну државу што је огромна разлика, а тиме је утолико већа грешка Србије због начина на који је поставила својевремено питање косовске независности онако како га је подсетила пред Међународним судом правде.

"При свему томе, не заборавите да је Косово прокламовало своју независност и данас велике силе које су у томе учествовале имају проблем, а то је да су Албанци са Косова већ имали своју матичну државу, а ако имате матичну државу, тај народ у другој држави може бити само национална мањина и заједница", навео је председник.

Како додаје, сад се поставља питање шта ми треба да радимо, а задовољан је, каже, радом владе по том питању и радом министарстава. 

"Искористио сам овај дан да бих говорио о нашој будућности, о нашој потреби да нађемо компромис и да размислимо о будућности нашег народа. Данас вам кажем, за две године мораћемо да увозимо раднике, 30.000 радних виза је издато у Приштини прошле године само за Немачку", рекао је Вучић.

"Нећемо моћи људе да сачувамо, ако не будемо понудили много бољи животни стандард и озбиљнију обнову наше нације него што смо се у претходном периоду томе посветили. И ово је највећи проблем Србије данас", рекао је Вучић.  

Технички дијалог 26. фебруара, теме на столу од ЗСО до диплома

Председник Србије потврдио је да ће 26. фебруара бити одржани технички разговори Београда и Приштине, а да очекује да ће политички дијалог бити настављен крајем овог или током идућег месеца.

"Технички дијалог, на којем ће Београд представљати Марко Ђурић, биће настављен 26. фебруара. Мислим да ће се на столу наћи све теме, од Заједнице српских општина до диплома", рекао је Вучић новинарима. 

Казао је да ће крајем месеца или идућег бити настављен дијалог на којем ће учествовати он и Хашим Тачи.

"Што се Србије тиче, ми смо увек спремни. Ја на овим изборима ионако само једном недељно одем на један скуп, а свих шест дана радим искључиво државни посао. То је мој посао и спреман сам да се одазовем европским посрединицима у сваком тренутку", подвукао је Вучић.

"Чекам резултате истраге" 

Указао је да дијалог Београда и Приштине није настављен 16. јануара, како је првобитно било планирано, због убиства Оливера Ивановића.

У вези са тим, Вучић је рекао да чека да види резултате истраге, да ће бити стрпљив и да ће онда изаћи са тим шта мисли о свим причама којих се наслушао и гледао, од свега што се збивало у Београду и Приштини, до свих чудних ствари, као што је, на пример, зашто немамо сателитске снимке.

"Морао сам да зовем Оливерову жену да питам је л' била магла тог дана, а она је рекла да није", пренео је Вучић.

Пожелео је сву срећу органима у Приштини у проналажењу убица, додајући да истрага и закључци треба да буду ослоњени на правим доказима, а не на томе да је неко сликао мобилним телефоном чауре, како би се наводили људи на то ко је убица, а онда их пустили.

"Онда схватите да је то служило за замајавање јавности", нагласио је Вучић.

"Извлачење ушију не вреди, Србија има да се пита" 

Председник Вучић указао је да се Србија поново пита, и да нико не треба да мисли да ће било шта постићи по питању Косова и Метохије тако што ће Србији "извући уши". 

"Да би неко могао да уђе у УН, он мора да постигне споразум са Србијом. Да би тај споразум био постигнут, ми морамо да дођемо до компромисног решења... Ја не видим како би то Приштина могла да уђе у УН без свеобухватног и озбиљног и тешког компромиса, који они морају да направе са Београдом, да би Београд то омогућио. То да ће нас натерати и извући нам уши Американци и Енглези, па ћемо морати све да урадимо - тај филм нећете гледати", рекао је председник.

Додао је да је то са извлачењем ушију могло некоме другом. "Данашњој Србији нико неће да извлачи уши", истакао је Вучић. 

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да се Србија поново пита и да смо то желели да постигнемо.

"Не кажем да се питамо много, да смо одлучујући фактор, не претерујемо, али, некакав смо фактор. До пре коју годину нисмо били никакав", приметио је Вучић и додао да су нас некада газили како су хтели и колико су хтели. 

Указао је да је потребан компромис, тежак и свеобухватан компромис са обе стране... Како је рекао, битно је да се проблем решава и реши. Сви хоће да се решава, каже, али тако "да га Вучић реши, како би после рекли да би они урадили боље".

Додао је и да је спреман да прихвати кривицу на себе, спреман да се проблем реши, али се неће решити, поручио је, на тај начин да Србија не добије ништа. 

Вучић је навео да ће се вечерас срести са америчким сенатором Роном Џонсоном и да ће све што је рекао пренети и њему.

"Омогућити новинарима несметан рад" 

Председник Вучић позвао је све политичаре у Србији и све државне органе да новинарима, укључујући и оне који имају другачије ставове, омогуће да несметано раде.

Вучић је истовремено истакао да не жели да коментарише људе који се понашају као политички комесари и мисле да нешто на тој теми могу да поентирају у предизборној кампањи.

"Позивам све политичаре у Србији, из власти и из опозиције, да новинарима омогуће да несметано раде, да се сви заједно боримо за њихова права", рекао је Вучић, одговарајући на питање како види изјаву сина недавно убијене новинарке са Малте, Дафне Каруане Галиције, такође новинара, који је на једном скупу у Гдањску, у Пољској, рекао да ће се следеће убиство новинара догодити у Србији.

Вучић је у одговор на то подсетио да се последње убиство новинара у Србији догодило 2001. године, када је убијен Милан Пантић.

"А, то што постоје људи што се понашају као политички комесари, који мисле да нешто тог типа треба да направе пред неке изборе, за њих одлучујуће - ја у то не могу да се мешам и да коментаришем. Имали сте убиства новинара у земљама Европске уније, на Малти и у Данској недавно. У Србији нисте од убиства Милана Пантића", истакао је Вучић.

Он је подсетио да, осим напада на новинарку телевизије Пинк Гордану Узелац, није било никога са тежим повредама.

"А, Гордану Узелац су тукли ови батинаши из опозиције што воле да туку жене...", приметио је Вучић. "Надам се да се тако нешто никада неће догодити", рекао је Вучић.

"Свеједно, још једанпут позивам све државне органе да имају најбољи однос према свим новинарима који имају другачије ставове, који су неретко и политички активисти. И то је дозвољено, свако има право на свој став и своје мишљење у овој земљи. То је оно што је наш посао да урадимо", закључио је Вучић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво