Вучић примио акредитиве амбасадора Либана, УАЕ и Египта

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадорке Либана Наде ел Акл и том приликом изразио уверење да ће она наставити да ради на унапређењу односа две земље доприносећи да они буду добри и без отворених питања. Вучић примио акредитиве и од новог амбасадора УАЕ и Египта.

Александар Вучић и амбасадорка Нада ел Акл су констатовали да политички дијалог треба да буде учесталији и да је неопходно створити услове да се искористе могућности за привредну сарадњу.

У том смислу је предложено повезивање привредних комора и успостављање директног контакта пословних људи двеју земаља, наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.

Амбасадорка Ел Акл је истакла да је народ Србије пријатељ народу Либана и да је то већ осетила по доласку у Београд.

Како се наводи у саопштењу, запажено је да је се током прошле године број либанских туриста у посети Србији повећао десет пута. Истакла је да је либанско руководство опредељено да продубљује сарадњу са Србијом у свим областима.

Вучић је захвалио либанском руководству на чврстом ставу да не признаје једнострано проглашену независност Косова, као и на подршци Либана у међународним организацијама, која се показала и приликом гласања против пријема тзв. Косова у Унеско.

Упутио је позив председнику Либана Мишелу Ауну да посети Србију. Вучић је нагласио да ће Србија наставити да пружа активан допринос мировним мисијама Уједињених нација у Либану: УНИФИЛ, у којој учествује скоро 180 припадника Војске Србије, као и УНТСО.

Вучић примио акедитиве од новог амбасадора УАЕ

Нови амбасадор Уједињених Арапских Емирата Мубарак ел Дахери предао је акредитивна писма председнику Србије, истичући да је дошао са жељом да се пријатељски и срдачни односи двеју земаља продубе и унапреде.

Пожелевши амбасадору Ел Дахерију успешан дипломатски мандат у Београду, председник Вучић је изразио задовољство што су Србија и Уједињени Арапски Емирати истински партнери, што се види и кроз заједничке пројекте, попут Београда на води и стратешког партнерства српске Владе и авиокомпаније Етихад у националном авиопревознику Ер Србији.

Амбасадор Ел Дахери је председнику Вучићу пренео поздраве руководства УАЕ, посебно шеика Мохамеда бин Заједа, од кога је, каже, добио инструкције да вредно ради на изналажењу могућности за реализацију нових заједничких пројеката.

Он је додао да је жеља УАЕ да допринесе економском напретку Србије, како би њени становници имали виши животни стандард.

Вучић је истакао да је захвалан шеику Мохамеду бин Заједу, за којег га веже искрено пријатељство, што подстиче да везе двеју земаља буду јаче и разноврсније, и упутио му позив да поново посети Србију.

Председник је изразио очекивање да ће и именовање првог амбасадора Србије у УАЕ, које се ускоро очекује, значајно допринети да се интензивира сарадња у свим областима, а посебно да економска сарадња доживи успон.

Вучић примио акредитиве амбасадора Египта

Председник Вучић је, приликом церемоније примопредаје акредитивних писама, амбасадору Египта Амру Алгувејлију поручио да му је задовољство што ће Египат у Србији представљати дипломата са великим искуством, компетентан да допринесе испуњавању планова за сарадњу.

Ти планови су били садржај разговора са председником Ал Сисијем, током прошлогодишњег заседања Генералне скупштине УН.

"Осим оживљавања рада Мешовитог комитета за привредну сарадњу, неопходно је, закључивањем одговарајућих међудржавних споразума, створити правну основу за ширење области сарадње", нагласио је Вучић.

Он је рекао да ће амбасадор Алгувејли у раду имати велику подршку државних органа Србије, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Амбасадор Алгувејли је рекао да се нада да ће испунити циљ - да да пун допринос свеукупној сарадњи двеју земаља на обострану корист, јер је то и задатак који је добио од председника Ал Сисија. Он је истакао да већ има много идеја како да Србију и Египат учини још ближим.

Председник Србије је честитао руководству и народу Египта на томе што, и док су присутне безбедносне претње, остварују велике развојне пројекте.

Председник Вучић је замолио амбасадора Алгувејлија да пренесе поздраве председнику Ал Сисију, изразивши наду да ће ускоро моћи да га угости у Београду, у званичној посети.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво