Брнабићева: Информисање на језицима мањина приоритет и у 2018.

Председница Владе Србије Ана Брнабић председавала је седницом Савета за националне мањине на којој је одлучено да информисање на језицима националних мањина остане приоритетна област за финансирање и у 2018. години из Буџетског фонда за националне мањине, који је у односу на претходну годину увећан 12 пута и сада износи 21,8 милиона динара.

"Досадашња средства су била врло мала и поносна сам што смо после 15 година активирали тај фонд, а затим га и значајно увећали", рекла је премијерка и додала да ће Влада Србије наставити да улаже напоре и средства за унапређење положаја и права националних мањина која су, како је истакла, важан ресурс и понос Србије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабићева је додала и да очекује много више пројеката и програма који ће афирмисати вредности националних мањина.

Такође, на седници је представљен Нацрт закона о изменама и допунама Закона о националним саветима, који ће између осталог унапредити транспарентност финансирања националних савета. Премијерка је подсетила да ће током ове године бити одржани и избори за националне савете националних мањина. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић указао је и да су током израде Нацрта закона о националним саветима националних мањима спроведене јавне консултације на радни текст нацрта овог закона, као потпуно нова пракса, уз већ постојећу сарадњу са националним саветима националних мањина. 

У раду друге седнице Савета за националне мањине у мандату владе премијерке Брнабић учествовали су председници и представници 21 националног савета, в. д. директора Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, државни секретари Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства културе и информисања, као и представници Министарства правде и Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама.

Улога Савета за националне мањине је да прати и разматра стање остваривања права националних мањина и стање међунационалних односа у Србији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи