Додела одликовања поводом Дана државности

Председник Србије Александар Вучић наводи да, доделом одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности, Србија – славећи лауреате – прославља себе и своју будућност. Због својих дела, ове године одликоване су 22 особе, институције, удружења као и три страна држављанина.

"Истицањем појединаца, показујемо прави пут и правимо систем вредности којем тежимо. Међу награђенима има оних који су читав живот посветили напретку и грађењу Србије", нагласио је председник у обраћању на свечаности у Председништву Србије.

Одликовања су уручена глумцима, певачима, академицима, неколицини странаца и институцијама, а образложење за добијање ордена изложио је декан Правног факултета и председник Комисије за одликовања Сима Аврамовић.

Орденом су одликовани: Универзитет у Београду – Орден Карађорђеве звезде првог степена, Народно позориште у Београду – Сретењски орден првог степена, Центар за породични смештај и усвојење "Милошевац" – Сретењски орден првог степена, Ансамбл народних игара и песама Србије "Коло" – Орден Карађорђеве звезде другог степена.

Директор "Кола" Владимир Декић каже да је то признање за све генерације и људе који су за свих 70 година постојања уткали свој рад у тај ансамбл.

"То је потврда свима њима, а нама много значи јер даје подстрек и процену онога што радимо и оно што јесте успех ове генерације, оценио је Декић. 

Ордења су уручена и Музеју Војводине у Новом Саду – Сретењски орден другог степена, Геолошком заводу Србије – Сретењски орден другог степена, Савезу удружења бораца Народноослободилачког рата Србије (1941–1945. и 1999) – Сретењски орден трећег степена, Савезу инжењера и техничара Србије – Сретењски орден трећег степена, Милану Стевовићу – Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена...

Златном медаљом за храброст постхумно је одликован Милан С. Вујовић.

Златним медаљама за заслуге одликовани су проф. др Дејан Илић, Катарина Дешић, академик Светомир Арсић Басара, проф. др Миодраг Живковић, Рада Ђуричин, Марко Николић и постхумно Миливоје Мића Марковић и Предраг Цуне Гојковић.

"Желим да захвалим не само због овде присутних него у име свих оних који су нама помогли да до својих резултата дођемо", рекао је глумац Марко Николић.

"Дајемо пример младима и радујем се да да ће они имати узор на кога могу да се угледају и нешто узму, каже одликовани физичар заслужан за постојање микробатерије и смарт картица, Дејан Илић.

"Можда им то помогне за стварање свог мозаика, где ће да граде своју каријеру", додао је Илић.

Како је нагласио, када граде своју каријеру граде и своју отаџбину.

Сребрна медаља за заслуге одликовање је које су добили Јан Бацур, Миомир Филиповић Фића и Предраг Бајо Луковић.

Присутнима се у име добитника појединачних награда обратио Милан Николић, драмски уметник, који је у драмском стилу изрецитовао песму "Аманет" коју му је у аманет оставио песник Момчило Тешић, и којом се захвалио свима и у име свих на данашњим наградама.

Такође, одликовани су и Габријела Шуберт – Орденом српске заставе трећег степена, као и Хорхе Качинеро и Шел Магнусон – златним медаљама за заслуге, а који због обавеза нису присуствовали уручењу одликовања.

Председник Вучић је поручио да Србија данас, славећи њих, прославља себе и своју будућност.

"Захваљујем у име Србије и грађана лауреатима, који дају пример да су вредно, посвећено, марљиво радећи највише урадили за отаџбину", рекао је Вучић.

Они који су данас одликовани умели су, каже, да дају, помажу, трпе, вредно и марљиво раде, воле и буду ту за све око себе.

Како је рекао, људске дужности су оно што мораш да урадиш ако хоћеш да се зовеш човеком, а број оних који су спремни да буду такви јесте оно што једну земљу чини великом.

Србија сутра, како је подсетио, слави свој дан, велики и важан дан, Дан државности, одајући почаст својим славним прецима, сећајући се њихових дела и показујући колико је вредно живети и борити се.

Бумбаширевић: Одликовани сви који су допринели развоју друштва 

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић изјавио је, поводом одликовања Универзитета Орденом Карађорђеве звезде првог степена, да је за њега од посебног значаја што је на овакав празник добио признање за нешто што је успешно радио годинама и деценијама.

"С једне стране одликовања су додељења појединцима за резултате које су остварили у различитим областима, али су и за њихов успех заслужни њихови сарадници, учитељи, учитељи њихових учитеља, као и институције у којима раде", каже Бумбаширевић и додаје да су на другој страни одликоване и институције, али захваљујући резултатима бројних појединаца. 

Према његовим речима, данас су одликовани сви они који су својим радом допринели развоју друштва и ширењу институција, унутар и ван граница Србије.

Говорећи о Универзитету, који ће ове године обележити 210 година постојања, и који је изнедрио личности попут Јосифа Панчића, Јована Цвијића, Михаила Петровића Аласа, наводи да наши студенти негују традицију и данас остварују високе резултате на такмичењима широм света, што, каже, говори о добром квалитету наставе.

Истиче да се Универзитет у Београду налази међу 300 најбољих универзитета у свету, а на трећем месту је у источној и југоисточној Европи.

"Иза овог успеха су бројни појединци, истраживачки тимови, али и истраживачки дух који се традиционално негује", рекао је Бумбаширевић.

Наглашава да осим што данашње одликовање представља признање, тако и једну врсту обавезе да у будућности Универзитет буде још бољи.

Централна манифестација биће одржана сутра, на Сретење, у Орашцу. Поводом државног празника председник ће у Београду, најбољим ђацима и студентима уручити стипендије.

Сретење се као државни празник обележава у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је у Орашцу подигнут први српски устанак као и на дан када је 1835. усвојен Устав Кнежевине Србије - Сретењски устав.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво