Курц: Аустрија је признала Косово и тај став неће мењати

Аустријски канцелар Себастијан Курц каже да је Аустрија признала Косово и да тај став неће мењати.

Себастијан Курц је, пред седницу Владе, поводом буре која се дигла због изјаве вицеканцелара Хајнц Кристијана Штрахеа Политици да је Косово део Србије, нагласио да је Аустрија пријатељ и да подржава Западни Балкан и да се труди да дâ допринос нормализацији односа Београда и Приштине.

На питање да ли је Штрахеово опредељење да подржи једну страну ослабило посредничку позицију Аустрије, уместо Курца одговорио је сам Штрахе, који је негирао ту тврдњу.

Он је нагласио да има разумевање за обе стране, али је истовремено констатовао да се, када говори о реалном стању, увек суочава са оптужбама да је једностран.

"Српско виђење је другачије од виђења Косова. Такође и пет држава ЕУ није признало Косово", подсетио је Штрахе и додао да проблем, нажалост, није одрживо решен.

Курц је такође оценио да не види да је Штрахеова изјава нанела било какву штету, те истакао да има одличне контакте како са Србијом, тако и са Косовом.

Циљ аустријског председавања ЕУ, у другој половини ове године, биће да се на најбољи могући начин подрже државе Западног Балкана на путу у Унију.

"Аустрија је пре дуго времена признала Косово и тај став се и у будућности неће мењати", закључио је Курц.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи