"Проблеми између суседних земаља да се реше пре уласка у ЕУ"

Сваки корак који води побољшању односа у југоисточној Еуропи важан је и добродошао - оцењују у Европској комисији после посете председника Србије Хрватској. Сличан став изнео је и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Шеф Делагације ЕУ у Србији каже за РТС да је посета председника Србије Александра Вучића Хрватској веома важан корак и за Србију и за Хрватску, посебно што је на највишем државном нивоу.

"То није добро само због ЕУ, добро је за ове две земље да имају добре међусобне односе. Важно је да је дијалог настављен и да даје резултате. Знате да је прошле недеље је објављена Стратегија за Западни Балкан и сви проблеми између суседних земаља морају да буду решени пре уласка у ЕУ. За ЕУ су сви кораци у том правцу добродошли", напомиње Фабрици.

Када је реч о односима Београда и Приштине, Фабрици напомиње да су ти односи од велике важности и да су део преговора о уласку Србије у ЕУ.

"Треба да се нађе законско решење за тај проблем, што би омогућило потпуну нормализацију односа", нагласио је шеф делегације ЕУ.

Истиче да на путу ка ЕУ Србија "треба да реши ствари у областима од економије до спољне политике, од науке до социјалне политике, од иновација, до односа са суседима".

"Сви елементи су важни, поред владавине права, поглавља 23 и 24, али су најпроблематичнији односа Приштином", наводи шеф делегације ЕУ.

Када је реч о економији, Фабрици подсећа да је Србија спровела многобројне реформе на стабилизацији макроекономског сектора.

"Морам да похвалим Владу за те кораке. Економија је стабилизована и сада треба да расте. Ја видим да је ваш привреди раст два одсто и да држава жели још више. Ми подржавамо те напоре", нагласио је Фабрици.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво