Фабрици у Нишу: Пуном паром реализујемо велики број пројеката

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици боравио је у Нишу, где је разговарао са градоначелником Дарком Булатовићем и истакао да је тај град на добром путу и да уз помоћ Европске уније реализује велики број пројеката.

Сем Фабрици је прецизирао да је реч о пројектима попут изградње ауто-пута од Ниша до границе са Бугарском, реконструкције железничке деонице Ниш-Димитровград, као и изградње постројења за пречишћавање отпадних вода.

"Драго ми је да видим да је Ниш веома укључен и у еколошке пројекте какав је пројекат изградње постројења за пречишчавање отпадних вода", рекао је Фабрици новинарима након састанка.

Навео је да сарадња постоји не само у области инфрастуктуре и животне средине, већ и у области образовања и културног наслеђа.

Шеф делегације ЕУ се осврнуо и на слободу изражавања и медија, те навео да је то један од кључних елемената ЕУ.

Најавио је да ће ЕУ у наредном извештају, у априлу, дати читав низ препорука како медијска ситуација у Србији може да се унапреди.

"Слобода медија и изражавања су један од кључних елемената Европске уније. Реч је о демократији и праву грађана да буду обавештени. То је стандард који Србија мора да поштује", рекао је Фабрици.

Европски дипломата је навео и да је Ниш, град партнер ЕУ у области образовања.

"У сарадњи са Европском инвестиционом банком биће изграђена нова ламела на Електронском факултету и Научно-технолошки парк", најавио је Фабрици.

Фабрици је, говорећи о изградњи ламеле, рекао да данас није видео будућност, већ садашњост и младе људе који могу да се баве истраживачким радом.

Поновио је да ЕУ финансира бројне инфраструктурне пројекте у Нишу као што су постројење за прераду отпадних вода, реконструкцију железнице...

"Све су то важни пројекти, али је исто тако важно да се у те пројекте укључе и студенти, млади људи. Имамо бројне инструменте којима можемо да подстакнемо науку и иновације" рекао је Фабрици.

Булатовић: Највећи потенцијали су образовање, наука, истраживачки рад

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је изразио задовољство што је Фабрици посетио Ниш наводећи да је током састанка било речи о разним пројектима.

"Данас смо имали прилику да Фабриција упознамо са потенцијалима нашега града, са развојним пројектима и свим оним што се тренутно дешава у нашем граду и што ће се дешавати у наредним годинама", рекао је Булатовић.

Истакао је да је ЕУ обезбедила и 1.237.000 евра за стамбено збрињавање 50 најугроженијих ромских породица.

Градоначелник је, у вези са изградњом ламеле Електронског факултета, додао да су највећи потенцијали нашег друштва образовање, наука, истраживачки рад.

"Ово је значајан пројекат за област образовања, за људе, за све оне младе талентоване образоване људе из ове области који су нам деценијама уназад одлазили ван наше земље, ван нашег града. На овај начин показујемо бригу о људима и жељу да створимо услове да овде могу да живе, раде, ставрају породицу и запошљавају се", рекао је Булатовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво