Вучић на Скупштини СНВ-а: Ускоро позив Грабар Китаровићевој да дође у Србију

Председник Александар Вучић рекао је обраћајући се на Великој скупштини Српског народног вијећа у Загребу да ће ускоро упутити позив хрватској председници Колинди Грабар Китаровић да дође у Србију како би се презентовали резултати њеног позива да он посети Хрватску. Захвалио је Србима у Хрватској што чувају идентитет и поручио им да је реч о народу са богатом историјом.

Александар Вучић је навео да ће приликом те посете, за чију припрему ће имати неколико месеци, бити представљено оно што је урађено за припаднике хрватске заједнице у Србији.

"И нећемо се стидети и крити то од српске јавности, већ ћемо тиме да се хвалимо", навео је председник напомињући да ће то значити и већу сигурност и бољи живот за Србе у Хрватској.

Поново је захвалио хрватској председници на позиву у време "када је најлакше у Загребу нападати Србе и Србију и када није много тешко у Београду на сличан начин одговарати". 

Вучић се захвалио Србима у Хрватској што чувају огњишта, породице и српско име и презиме. Истакао је да је потребно чувати идентитет Срба у Хрватској, "као што ми у Србији имамо обавезу и одговорност да чувамо идентитет Хрвата у Србији".

"Срби у Хрватској су народ са богатом историјом, који је дао веома значајан вишевековни политички, друштвени, културни и научни допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору данашње Хрватске", поручио је Вучић.

Председник је нагласио да, иако смо свесни страдалничког печата српског народа у Хрватској, требало би представити бољу и лепшу страну модерног идентитета.

"Сви треба да се поносимо ћириличким писмом, манастирима и црквама. Писци, као што је Петар Прерадовић, дали су велики допринос и хрватској и српској књижевности. О доприносу Николе Тесле нашим народима не треба ни да говоримо. Хрватска и Србија треба да чувају идентитет Срба у Хрватској, као и ми у Србији да чувамо идентитет Хрвата", истакао је Вучић.

"Тежак посао који је мало ко разумео" 

Навео је да су он и његова хрватска колегиница ушли у тежак и велики посао који је мало ко разумео, а и мало ко је желео да направимо боље односе, мало ко би да гледа у будућност.

Нагласио је да је неопходно да пристојним речима, посвећеним, радо гледамо како да мењамо будућност и, као што је рекао градоначелник Загреба Милан Бандић, да покажемо толеранцију које је мало било претходних дана, а то значи да се не слуша само своје мишљење, већ пажљиво саслуша и оно другог.

"Обећавам да ћемо ми у Србији чути глас и Хрвата и Хрватске и даћемо све од себе да разумемо њихове потребе и жеље, али ћемо гледати колико год можемо не угрожавајући њихове интересе да помогнемо Србима у Хрватској и на другим местима да би сачували идентитет, језик и ћириличко писмо", рекао је председник.

Вучић је нагласио да су односи оптерећени бројним проблемима, да имамо различите погледе на прошлост, али да знамо да заједничким напорима можемо да превазиђемо те проблеме и променимо лист у односима две земље.

То ће се, како је подвукао, засигурно догодити, јер је од пресудног значаја не само за наше две земље, већ цео регион. Треба, према његовим речима, да се угледамо на Немце и Французе, али и многе друге народе света који су разумели да је будућност увек преча од прошлости.

"Србија и Хрватска су прешле тежак пут у протекле три деценије. Како год и на који начин размишљали, наш циљ мора бити да бришемо границе и баријере између нас. Морамо да размишљамо за будућност целог региона, да обришемо баријере и стремимо истом циљу, данас је то ЕУ, а пре свега су то мир и стабилност које морамо да очувамо по сваку цену, као и више жеље да се чује друга страна", објаснио је Вучић.

Вучић: Два монолога не чине дијалог 

Истакао је да "два монолога не чине дијалог" и да треба разговарати како би решили питања несталих, проблеме са разменом културних добара, границе на Дунаву пре свега, да унапредимо права Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

Треба вратити достојанствен живот повратницима, казнити злочинце према цивилима, отворити тајне спискове оптужених за ратне злочине како би се отклонио страх да се врате у своје завичаје, поручио је додајући да су неопходни, више него икада пре, дијалог и разговор.

Рекао је да верује у заједничку будућност два народа и да су Србија и Хрватска у фази обнављања дијалога.

Изразио је још једном захвалност хрватској колегиници на храбрости што га је позвала, рекавши да је видео колико то тешко може бити.

"Како год да сам очекивао тешка два дана, како год нападе са различитих страна, знајући са којим намерама сам дошао, надао сам се да ће нешто лакше бити", казао је Вучић.

"За мене је ова посета, сем тих помало тешких тренутака на које сам навикао, била добра. Рекао сам да 100 дана нећете чути од српских државних функционера ниједну ружну реч", рекао је председник указујући да се то не односи на оне у Београду који су рекли да је понизио Србију својом посетом, јер сваки грађанин Србије који воли Србе у Хрватској и свој народ поносан је на ова два дана.

Пуповац: Односи не смеју бити таоци лоше прошлости 

На почетку скупа се обратио председник СНВ-a Милорад Пуповац, који је поручио да односи две земље не смеју бити таоци лоше прошлости и да је у будућности кључан дијалог који ничим не сме бити покварен.

Пуповац је истакао да је велика част што су председници Србије и Хрватске, Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић, данас на седници Скупштине.

Како каже, због свега што су чинили јуче и претходних дана, месеци и што смерају да чине, Вучић и Грабар Китаровићева завређују поштовање и неупитну подршку Скупштине.

"Односи Србије и Хрватске не смеју бити заробљеници прошлости, посебно не таоци лоше прошлости. Из тог разлога поштујемо напор Вучића и Китаровићеве да раде тако да та лоша прошлост не управља нама, нашим животима", поручио је Пуповац.

"Једино нова будућност представља прави избор, смер у грађењу живота и нових односа између Хрвата и Срба", поручио је Пуповац и додао да Срби у Хрватској имају много разлога да се позивају на своје страдање, али да то није било ни '45. па ни сада.

Грабар Китаровић: Ово је ваша домовина

На скупу је говорила и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић које је поручила окупљенима да је хрватска њихова домовина. 

"Драго ми је што вас могу поздравити вечерас овде као ваша председница", почела је своје обраћање Грабар Китаровићева.

Како је рекла, иако се о прошлости не можемо у свему сложити "уверени смо како је дошло време у којем можемо деловати са мудрошћу, разборитошћу, а не страстима".

"Држим да као одговорни државници имамо задатак учинити искораке које ће нашим народима и свим грађанима и Хрватске и Србије отворити перспективу боље будућности. Упутила сам председнику Вучићу позив да посети Хрватску и захваљујем му што је ова два дана провео овде у Хрватској", рекла је хрватска председница.

Бандић: Будимо реални – ово је добар почетак

Скупштини је присуствовао и градоначелник Загреба Милан Бандић, који је истакао да су добри односи између Србије и Хрватске потребни за будућност на балканској ветрометини и захвалио председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић и председнику Србије Александру Вучићу на почетку интеркултуралног дијалога.

Бандић је нагласио да је прва посета председника Србије "након крвавих 27 година, веома битна, јер је то добар почетак".

"Будимо реални и одговорни – ово је добар почетак. Хвала председници Хрватске и председнику Србије на доприносу у остварењу права српске националне мањине, као и права свих националних мањина у Загребу и Хрватској", нагласио је Бандић.

Порфирије: Свађали смо се и мирили, треба да будемо браћа

Митрополит Порфирије је рекао да су Срби и Хрвати упућени једни на друге. "Свађали су се, али су се и мирили јер јесу и треба да буду браћа", рекао је Порфирије.

"Сигуран сам да и овај сусрет два председника заиста јесте једна бања" рекао је Порфирије упоредивши сусрет Вучића и Грабар Китаровићеве са ставом Шопенхауера да су сусрети – бање.

"Резултати и ефекти боравка у бањи показују се тек накнадно. Сад има много оних који би паразитски хтели да умање значај сусрета и можда се чини да није морало до њега доћи јер ће ефекти бити неповољни. Али сусрет који се десио јесте бања која ће резултате тек показати”, поручио је Порфирије.

Због тога им се захвалио у име свих Срба и свих православних који живе у Хрватској.

Скупштини су присуствовали и министарке у Влади Србије Зорана Михајловић и Јадранка Јоксимовић, бројне личности из јавног и културног живота, црквени достојанственици, амбасадори.

Наставак традиције црквено-народних сабора 

Велика скупштина представља наставак традиције одржавања црквено-народних сабора Срба у Хрватској.

СНВ је ту традицију обновио, у мају 2008, када је окупио више од 1.500 изабраних већника мањинских српских већа из целе Хрватске. Била је то прва Скупштина Срба из Хрватске одржана након Другог светског рата.

На данашњој, трећој Великој скупштини СНВ-а окупили су се већници из више општинских, градских и жупанијских већа Срба из целе Хрватске, уз представнике свих других српских организација.

На седници Скупштине ће бити усвојене изјаве, које ће бити достављене институцијама Републике Хрватске и њеној јавности, те институцијама Републике Србије и релевантним међународним организацијама.

Најславнији и најзначајнији црквено-народни сабор Срба у Хрватској – Мајска скупштина – одржана је у мају 1848. године у Сремским Карловцима. Том приликом је Јосиф Рајачић проглашен патријархом, истакнути су захтеви за политичком слободом и независношћу српског народа, затражен савез са Троједном Краљевином Хрватском, Славонијом и Далмацијом.

Одлуке Мајске скупштине прихватио је тадашњи Хрватски сабор, подсећа се у саопштењу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво